Hem Distansarbete Glöm inte att ett leende smittar även online

Glöm inte att ett leende smittar även online

Av Redaktionen

Henrik Byström är affärsområdeschef för Modern Workplace på Microsoft Sverige, ett affärsområde där Microsoft Teams är ett naturligt nav. Till Framtidsarenan har Henrik samlat sina bästa tips på saker att tänka på för att leverera en bättre presentation online.

Går det ens att hålla en engagerande presentation på distans?
– Självklart, det går hur bra som helst. Men det är precis lika viktigt att du förbereder dig och tänker igenom hur och vad du vill presentera. Ett viktigt tips för att göra en bra presentation via en digital plattform är att aktivera videofunktionen, då får de som lyssnar en mer personlig känsla av dig som presentatör. Kroppsspråket är ett väldigt viktigt uttryckssätt online, precis som när du håller presentationen i ”verkligheten”.

Vad har du för tips till de som just nu planerar sina digitala presentationer till Framtidsarenan?
– Ta gärna med dig en kollega som assistent med in i mötet. Det kan vara svårt att hålla koll på inkommande frågor och tekniska aspekter samtidigt som du ska genomföra en inspirerande presentation. Att ha med en kollega som kan hålla koll på det administrativa och kan fungera som en moderator kan vara ett bra sätt.

– Det är också klokt att fundera igenom vilken hårdvara du planerar att använda. Att använda teknik som är anpassad för Teams och onlinemöten hjälper till att skapa ett proffsigt intryck. Till exempel att använda ett bra headset eller en så kallad ljudpuck, och en dator med välplacerad kamera som kan zooma in dig på ett bra sätt skapar en bättre upplevelse.

För alla de som kommer använda Microsoft Teams till sina presentationer, vad ska de tänka på?
– När du presenterar en PowerPoint i Teams i presentationsläge så har du inte tillgång till talaranteckningarna. Det kan du lösa genom att ta upp presentationen parallellt på din telefon genom att öppna den via t.ex. OneDrive-appen och kolla talaranteckningarna där.

– Det finns också inbyggd AI-funktionalitet i Teams som till exempel kan hjälpa dig att sudda ut bakgrunden i rummet du sitter i. På så sätt kan du slippa distraherande moment under din presentation.

Har du ett sista medskick du vill göra till alla som ska presentera på Framtidsarenan?
– Det kan låta som ett lite klyschigt tips, men leenden smittar även online. Genom att le och se engagerad ut skapar du engagemang som sprider sig till dina åhörare.

Relaterade Artiklar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Läs Mera >>