Artificiell Intelligens (AI) har skapat rubriker under flera år.
Det handlar om allt från att AI kommer att stjäla våra jobb, till att bota våra allvarligaste sjukdomar.
Vad gäller arbetsplatsen, börjar vi nu se praktiska lösningar och verktyg som i olika grad använder maskininlärning (förstadiet till AI) och AI. Stefan Robsén, nordiskt ansvarig på Cornerstone OnDemand, beskriver vilka tre områden som kan bli först för AI-baserade lösningar på jobbet:
Rekrytering
När du söker jobb idag, är det människor som läser din ansökan och din CV. Men allt oftare kommer en matematisk algoritm att användas vid den första gallringen av kandidater. Där människor har fördomar, till och med omedvetna sådana, kan AI användas för att objektivt gå igenom ansökningar och välja ut de mest passande kandidaterna.
För att vi ska vara säkra på att algoritmerna inte är baserade på skev data och att de leder till önskat resultat, kan de behöva testas innan de börjar användas och det kommer att krävas mänsklig handpåläggning under processen. Beslutet om vem som ska anställas fattas också självklart av människor. Men rätt använda kan algoritmer leda till en mer objektiv rekrytering och en ökad mångfald på våra arbetsplatser.
Karriärplanering
Det är inte alltid enkelt att göra karriär i en och samma organisation, även om man skulle vilja. För organisationer är det också svårt att ha koll på vilka faktiska kompetenser medarbetare har och vad de har för vilja och möjligheter att gå vidare internt. Samtidigt är det mycket dyrare att rekrytera ny kompetens extern, jämfört med att utveckla existerande medarbetare. AI-drivna “kompetensmotorer” används redan idag i flera organisationer för att leta rätt på relevant kompetens internt och hjälpa dessa medarbetare utveckla sig. Som medarbetare innebär det att du matar in din CV, som kanske också innehåller intressen och hobbies, och ut kommer framtida roller internt som kan vara intressanta och relevanta för dig.
Utbildning
Det här är nog det område där AI och maskininlärning hunnit längst. Alla håller med om att kompetensväxling och lärande är helt avgörande för att verksamheter ska vara framgångsrika i framtiden. Vi pratar om livslångt lärande, men frågan är hur ser det ut i praktiken? Tänk rekommendationer à la Netflix och Spotify, fast för digitalt lärande. Du som medarbetare får förslag på lärande som passar just dig, just nu, men också för din framtida utveckling. Trenden går också mot utbildning invävt i andra digitala verktyg, så att du i exakt rätt ögonblick och i den lösning där du jobbar, kan ta en mikrokurs i det du behöver för tillfället.
Förutsättningen för individuellt skräddarsydda rekommendationer som ger dig den utveckling du behöver här och nu, och samtidigt håller dig attraktiv på arbetsmarknaden i framtiden, är till stor del baserat på ny teknologi som maskininlärning och AI och enorma mängder data.
AI kan kännas svårt och skrämmande, men det är vi människor som bestämmer hur och var vi använder den nya teknologin. Rätt använt kan AI ge oss ett rikare och mer utvecklande arbetsliv och karriärer anpassade till oss som individer.