Hem Nyheter Knappt två av tio pratar tjänstepension vid anställningsintervju

Knappt två av tio pratar tjänstepension vid anställningsintervju

Av Redaktionen

Inför Tjänstepensionens dag den 27 september har vi aktörer bakom samarbetet gjort en Sifo–undersökning om tjänstepension. Den visar bland annat att bara 18 procent av de tillfrågade uppger att arbetsgivaren tog upp frågan om tjänstepension vid den senaste anställningsintervjun som de var på.

– Det pratas för lite om tjänstepension vid anställningsintervjuer. Tjänstepensionen är den viktigaste anställningsförmånen och den kan betyda mycket för ekonomin efter arbetslivet. Det är viktigt för anställda att få reda på hur mycket arbetsgivare betalar in varje månad, säger Anna Allerstrand pensionsspecialist på PTK och en av talespersonerna för Tjänstepensionens dag.

Tjänstepensionens dag är ett samarbete mellan försäkringsbolag, valcentraler, myndigheter, företag och fackföreningar. Syftet är att öka kunskapen om tjänstepension och det är tionde året i rad som dagen uppmärksammas.

Avtalspension SAF-LO en av de största pensionsplanerna
Foras uppdrag är att administrerar inbetalningarna för Avtalspension SAF–LO och under 2019 var det knappt 1,5 miljoner personer som fick tjänstepension överförd till sin pensionsförvaltare via Fora. Totalt är det cirka 3 miljoner personer som har Avtalspension SAF–LO men som ännu inte har börjat ta ut sin tjänstepension. Inklusive de som har pågående utbetalningar så är det cirka 4 miljoner personer som har Avtalspension SAF–LO. Det gör Avtalspension SAF–LO till en av de största pensionsplanerna. Läs mer om det sex största pensionsplanerna på tjanstepensionensdag.se.

Lönesamtalen bra tillfälle lyfta tjänstepension
Sifo–undersökningen visar också att det är vanligare bland män (20 procent) än bland kvinnor (14 procent) att prata om tjänstepension vid anställningsintervjun.

– Ju tidigare i arbetslivet man får upp ögonen för tjänstepensionens betydelse desto bättre. Men även de återkommande lönesamtalen är utmärkta tillfällen att slå ett slag för tjänstepensionen. Löneökningar ökar ju som regel avsättningen till tjänstepensionen, viket är viktigt att känna till för den anställde. Och för en arbetsgivare visar tjänstepensionen på vilken fin förmån som erbjuds de anställda, säger Anna Allerstrand.

Läs mer om Tjänstepensionens dag – där finns också lite förhandsinformation om vad som händer den 27 september när vi firar Tjänstepensionens dag. Den som vill få en helhetsbild av sin pension kan gå in på minpension.se.

Deltagare i Tjänstepensionens dag 2020: AFA Försäkring, Alecta, AMF, Collectum, Folksam, Folksam-LO Pension, Fora, KPA, Länsförsäkringar, minPension, OFR Offentliganställdas Förhandlingsråd, PTK, Skandia, SPV, Pensionsmyndigheten, PRI, och Pensionsvalet.

Relaterade Artiklar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Läs Mera >>