Svenskarna övervägande positiva till att jobba på distans – men det finns orosmoln
Det framkommer i en ny undersökning från kommunikationsteknikföretaget Poly.
Samtidigt sticker svenskarna ut i internationell jämförelse när det kommer till vilka brister man ser. Utöver de sociala kontakterna med kollegorna är det bristande tekniska verktyg och förutsättningar som listas som den största nackdelen med att jobba hemifrån.
Knappt fem procent av de svenskar som jobbat helt eller delvis på distans under pandemin uppger att det enbart finns nackdelar med distansarbetet. Dubbelt så stor andel, 11,7 procent, tycker i stället att det bara inneburit fördelar. Över lag är de svenska hybridarbetarna alltså positiva till distansarbete.
– De viktigaste fördelarna är, kanske inte så förvånande, mindre stress, bättre balans mellan arbete och fritid och att man lägger mindre tid respektive pengar på pendling. Dessa fyra fördelar hamnar alla relativt jämnt i toppen, där alla valts som topp tre av cirka 30 procent av respondenterna.
Men det finns också nackdelar, som oroar svenskarna inför en arbetsvardag som präglas mer av distansarbete jämfört med före pandemin. Nästan fyra av tio svenskar tycker att avsaknaden av småprat med kollegorna är en av de största nackdelarna med att jobba delar av tiden på distans, vilket inte skiljer svenskarna nämnvärt från hybridarbetare i andra länder.
Sverige sticker ut internationellt – arbetsgivarna dåliga på att möta teknikkrav
Där svenskarna sticker ut är vid vikten vi verkar lägga på vår arbetsmiljö och våra arbetsredskap när vi jobbar hemifrån eller från distans. Den näst största nackdelen, som 21,5 procent rankat i topp, är avsaknaden av bra teknik för att jobba på distans, och på tredje plats, med 19,4 procent, kommer avsaknaden av en bra arbetsyta hemma. Här sticker Sverige ut från resten av de undersökta länderna. I Tyskland saknade “bara” 14,7 procent rätt utrustning, och i Storbritannien verkade alla utom 11,6 procent över lag nöjda med sin arbetsyta hemma.
– De här, relativt stora, skillnaderna mellan svenskarna och andra länder kan förstås tolkas som att vi har betydligt sämre utrustning och ytor här, men det kan lika gärna handla om att svenska arbetstagare är mycket mer medvetna om vilken skillnad rätt teknik och arbetsmiljö gör för produktiviteten och hälsan, och ställer krav utifrån det. Oavsett vilket är det en tydlig signal till arbetsgivarna om att de behöver göra mer och titta på varje individs unika behov, säger Anders Blak Pedersen, Nordenchef på Poly.