Den nytänkande byrån Omniarch AB fortsätter att attrahera högt kompetenta ansikten inom svensk e-handel.
Till rollen som Senior E-commerce Consultant ansluter Kristofer Fanger. Han kommer med en rik bredd i erfarenheter från såväl kundsidan som konsultsidan och egenföretagande:
Hur kommer det sig att du nu arbetar för Omniarch?
Mitt mål är att bli så vass som möjligt på e-handel, detta fantastiskt roliga och snabbt föränderliga område. Det kräver att jag hela tiden vässar mig och min kunskap. Så vad händer om man får tillgång till Sveriges grymmaste e-handelstalanger på ett företag där kunskapsdelning uttalat är grejen?
När Omniarch kontaktade mig och berättade mer så tänkte jag: “Grabbar, you had me at kunskapsdelning”.
En annan grej som lockade mig till Omniarch är den unika och tydliga positionen i kunderbjudandet. Jag älskar sättet vi jobbar på för att skapa konkret strategisk och operativ nytta som kunderna direkt kan agera på.
Snart tre veckor in på Omniarch har jag redan fått uppleva en kraftigt stigande learning curve, riktigt intressanta kunduppdrag och extremt kunniga samt härliga kollegor!
Vad har dina roller varit inom svensk e-handel?
Jag har varit på alla sidor. På kundsidan i ledande befattningar som e-handelschef och e-commerce manager, på konsultsidan som interim e-commerce manager och projektledare och så har jag drivit eget företag.
Jag har fått möjligheten att prova flera branscher och olika typer av e-handel, allt från klassisk add-to-cart e-handel (retail – mode, sport, outdoor, VVS, stearinljus – och varumärken) till onlineauktioner (fordon), rederibranschen och digitala spel/lotterier.
Även om den primära konverteringen skiljer sig – lägga en produkt i varukorg, lägga ett bud, boka en resa, omsätta cash/bonus eller göra en insättning, – så jobbar de flesta på ungefär samma sätt för att nå dit, och få kunden dit igen.
Om du får spana fritt, vilka utmaningar står svensk e-handel inför post-corona?
Tre saker dyker upp spontant:
1. En värld utan kakor:
Det gäller att förbereda sig för en cookieless future och hitta nya sätt att jobba med attribuering och lönsamhet i annonseringen.
2. Kundlönsamhet:
En kund som köper mycket och kanske premieras i ett lojalitetsprogram kanske också returnerar mängder och är egentligen olönsam. Det finns dock kunder med höga returgrader som också är de mest lönsamma.Utmaningen att se på den verkliga lönsamheten för kunden över livscykeln, baserat på flera typer av data: orders, snittköp, återköp, typ av köp/produkt, produktmarginaler, kostnader för frakt/plock/pack, returorders, returkostnader, etc. Och sedan styra marknadsföringen baserat på dessa insikter.
3. Digitaliserad returhantering och återkonvertering:
Bolag med stora returvolymer kan idag dra nytta av system för digitala returer. Det möjliggör bland annat automatisering och effektivisering av returflöden. Men också möjligheten att återkonvertera kunden direkt i gränssnittet (tex. byte av storlek, färg, osv.) i stället för att riskera att tappa kunden.
Intäkter från återkonvertering kan bli avsevärda och ett sätt för e-handlare att förbättra lönsamheten. Det går också att styra flödet på kundnivå. För lönsamma/lojala kunder kan man exempelvis direktgodkänna en reklamation och direkt leverera samma artikel till kunden igen, vilket också kan omvandla en negativ upplevelse till en bra sådan.
När vi inte ser dig arbetandes, vad finner du avkoppling och styrka inom?
Jag springer gärna och hyfsat långt, kör mountainbike och har på senare år hittat tillbaka till golfen. Och som gammal racketsportare har jag också börjat lira padel. I övrigt älskar jag att laga mat, fixa egen gelato och avnjuta detta tillsammans med min familj.
Omniarchs VD Pelle Petterson om rekryteringen:
– Grymt kul att ha Kristofer ombord, hans breda erfarenhet av olika roller inom e-handel kommer att bidra till att höja vår gemensamma kompetens. Och skoj att Kristofer var hooked redan på kunskapsdelning. Vår modell för kunskapsdelning är nämligen en viktig del av vår företagskultur där vi uppmuntrar hela teamet att dela sin kunskap med kollegorna. Då kunskapsdelning har en avgörande roll i bolaget har vi valt att sätta vårt bolags huvud-KPI:er utifrån hur mycket kunskap vi kan dela, istället för de traditionella KPI:erna som omsättning och resultat. Vi är övertygade om att fortsatt delning av kunskap kommer leverera fler värden i längden.