Nu när restriktionerna hävs och de flesta återgår till sina arbetsplatser uppstår frågor kring hur de som inte vill vaccinera sig ska hanteras.
Ska de få komma tillbaka? Kan övriga medarbetare vägra att arbeta ihop med dem? Är det någon skillnad mellan privat och offentlig sektor?
Det är arbetsgivarens skyldighet att säkerställa en god arbetsmiljö och minimera spridning av sjukdomar, säger HR-experten Anna Schönfelder på Simployer Sverige.
I samband med att coronarestriktionerna nu hävs planerar många företag för att låta sina anställda återgå till arbetsplatsen. Även om majoriteten av svenskarna har fått sina vaccindoser finns ibland ett motstånd från de som inte vill vaccinera sig. Detta kan väcka frågor hos många chefer kring om de kan utforma vaccinationskrav och vad som gäller om medarbetare vägrar låta sig vaccineras.
– Frågan om krav på vaccinering är ett generellt svårt ämne och det finns ännu ingen arbetsrättslig reglering för hur företagen ska hantera detta. I grunden finns en skyldighet för arbetsgivaren att säkra en god arbetsmiljö, men företagen kan aldrig tvinga anställda att vaccinera sig. De bör först och främst uppmuntra alla att ta ansvar och följa de vaccinrekommendationer som finns. Som arbetsgivare är det viktigt att vara påläst om vad som gäller och ha en öppen dialog med de anställda, säger Anna Schönfelder.
Frågor och svar från HR-experten Anna Schönfelder kring vaccineringsfrågan:
Går det att införa en policy om att alla som arbetar på plats och exempelvis deltar i fysiska möten ska vara vaccinerade?
Nej, det går inte att införa en sådan policy. Arbetsgivaren får inte föra register över vilka som är vaccinerade eller inte eftersom det strider mot GDPR. Man får lov att ställa frågan, men man bör inte göra en skillnad mellan anställda som är vaccinerade eller inte. Utgångspunkten är att alla arbetstagare ska behandlas lika och man kan inte stänga ute personer som valt att inte vaccinera sig. Vissa personer kanske inte kan eller vill ta vaccin på grund av underliggande sjukdom. Arbetsgivarens roll är att minska risk för smitta både bland ovaccinerade och vaccinerade.
Kan det skilja sig mellan privat och offentlig sektor?
Att införa krav på att anställda ska vara vaccinerade för att exempelvis få arbeta på plats, delta i möten eller åka på tjänsteresor är inte möjligt varken i privat eller offentlig sektor, däremot kan regelverket se olika ut. Inom den offentliga sektorn är anställda skyddade genom grundlagen där påtvingat kroppsligt ingrepp inte är lagligt. Privatanställda har inte samma uttalade skydd, däremot är det inte rimligt att använda arbetsledningsrätten till att kräva att anställda ska vaccinera sig då det är en integritetskänslig fråga. Frågan debatteras just nu om man skulle kunna införa krav på vaccination för vissa yrkesgrupper, exempelvis för de som arbetar inom vård och äldreomsorgen. Detta står dock inte klart ännu.
Kan man kräva att anställda ska jobba hemifrån om de inte är vaccinerade?
Man kan varken kräva eller tvinga en anställd till hemarbete. Det har varit möjligt under rekommendationerna att de som kan jobba på distans helst ska göra det, men grundregeln är att arbetsgivaren aldrig får utestänga anställda från arbetsplatsen.
Hur kan man hantera en ovilja bland sin personal att vaccinera sig?
Det bästa är att i så fall samtala med sina anställda om frågan och uppmuntra alla att följa de rekommendationer som finns och ha en tydlig policy som säger att man på arbetsplatsen gärna ser att personalen är vaccinerade. Man bör även se till att vara generös mot sina anställda och erbjuda dem möjligheten att kunna vaccinera sig på arbetstid utan löneavdrag. Man kan också låta företagshälsovården komma till arbetsplatsen för att informera och erbjuda vaccin. Här är det dock viktigt att tänka på att vara diskret, att det tydligt framgår att det är helt frivilligt och att det inte finns listor på vilka som vaccinerats då det är en känslig personuppgift enligt GDPR.
Vidare kan man fortsätta hänvisa till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att ovaccinerade ska fortsätta hålla distans. Vissa anpassningar för icke vaccinerade är också okej, exempelvis att man kanske inte skickar i väg just de på tjänsteresor. Arbetsgivaren ska verka för en god och säker arbetsmiljö för alla anställda. Därför kan det vara olämpligt att låta en ovaccinerad riskera att bli smittad eller smitta andra under exempelvis en tjänsteresa.
Ser du en risk i att det kan uppstå irritation på arbetsplatsen kollegor sinsemellan om vissa är vaccinerade och inte? Hur kan man som arbetsgivare hantera en sådan situation?
Det finns en risk för att det kan uppstå osämja, irritation eller liknande bland personalen om vissa inte är vaccinerade. Man kanske inte känner sig trygg att sitta för nära en kollega som är ovaccinerad, äta lunch eller åka på en tjänsteresa med mera. Det kan ytterst leda till att någon upplever sig kränkt.
Det är därför viktigt att arbeta förebyggande med smittskyddsåtgärder och även mot kränkande särbehandling.
Kan en arbetsgivare säga upp en anställd som vägrar följa rekommendationer om vaccinering eller andra restriktioner?
Nej, inte i dagsläget. Det har dock inte ställts på sin spets än, rättsläget är något oklart då vi inte fått någon rättspraxis på området. Men som man ser på frågan idag är det osannolikt att det skulle kunna leda till en uppsägning.
Har du några sista viktiga råd som arbetsgivare bör tänka på?
De senaste åren har varit en prövning för hela arbetsmarknaden. Arbetsgivare på både små och stora bolag, med och utan HR-avdelningar, har tvingats in i en situation där de verkligen behövt fundera och agera för att säkra verksamheten, samt se till att anställda har en bra arbetsmiljö. Mitt råd i vaccinationsfrågan är att inte ha för bråttom och hela tiden följa utvecklingen. Det kan hända mycket under hösten med eventuellt nya riktlinjer och rekommendationer. Man kan alltid också stämma av med arbetsgivarorganisationen om en sådan finns. Arbetsgivare behöver fortsätta arbeta brett med att minska smittspridningen och säkerställa en god arbetsmiljö – för alla. Jag rekommenderar därför att inte lägga allt för stor vikt på vaccinationsfrågan eftersom arbetsgivaren inte bör göra skillnad på medarbetare. Arbetsgivaren måste bemöta båda grupperna. För vissa yrkesgrupper kan frågan om att vara vaccinerad eller inte vara extra viktig medan andra har större möjlighet att skydda sig och hålla distans.