Hem Distansarbete ​Satsning på digital samordning av båtturer för fler resor i skärgården

​Satsning på digital samordning av båtturer för fler resor i skärgården

Av Redaktionen

EFTER JOBBET:

Stockholm Archipelago tilldelas 150 000 kronor ur Region Stockholms regionala hållbarhets- och skärgårdsanslag för ett pilotprojekt som ska underlätta resor i skärgården.

Projektet handlar om att kommersiella båttransporter i skärgården som mindre båtföretag och taxibåtar ska kunna samlas i ett digitalt verktyg som lämpar sig för besökare såväl som för företagen. Genom en digital samordning får företag med båtar fler affärer och skärgården kan arbeta hållbart med att få besökare på fler platser och även skapa en låg tröskel för ovana att åka ut i skärgården.

– Jag ser detta som ett strategiskt komplement till nuvarande båttrafik. Det gör det lättare att hitta alternativa vägar ut i skärgården när man ska åka hem, besöka sitt sommarboende eller koppla av på ett trevligt skärgårdshotell i några dagar. Samtidigt hjälper det till att främja det lokala näringslivet och skapa arbetstillfällen, säger Gustav Hemming (C) Skärgårdsregionråd.

– Haninge har under flera år haft en blomstrande besökstrend både nationellt och internationellt. Nu kommer vi att behöva ställa om en del av besöksnäringen för att kunna ta emot besökare som vill semestra på hemmaplan, naturligtvis under säkra förhållanden, då är det bra med alternativa transportvägar. Kan vi använda smart teknik för att underlätta för besökare och samtidigt sprida ut besöken till fler öar så är det ett bra komplement till den ordinarie trafiken. Jag hoppas också på att pilotprojektet bidrar till att man upptäcker fler smultronställen ute i skärgården, inte bara dit ordinarie trafik lägger till, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge tillika ledamot i Regionfullmäktige.

Lösningen av ett mer flexibelt system som samlar mindre båtföretag skulle kunna bidra till att sprida ut besökare till fler öar och inte enbart koncentrera flödena endast till de bryggor/öar som Vaxholmsbolagets båtar går till. Det finns ett behov hos företag som har mindre båtar att kunna utöka sin målgrupp till privatkunder eftersom en stor del av företags- och gruppbokningarna har avbokats under våren och sommaren.

I Stockholms skärgård finns 24 000 öar, kobbar och skär. Samtidigt är det många såväl inom Stockholmsregionen som i resten av Sverige som inte besökt vår skärgård. Genom erfarenhet från bl a Stockholm Visitor Center, som har mött gästers frågor i många år, ser man att den typiske besökaren utgår från sina intressen och hur mycket tid de har till förfogande när de planerar sitt skärgårdsbesök. Ofta rör det sig om dagbesök till någon av de mest populära destinationerna. Men skärgården skulle kunna ta emot så många fler. I slutet av pilotprojektet är målsättningen att den digitala lösningen utgör ett flexibelt system för gästen som gör att de kan boka vart de själva vill åka från och när.

Projektet är en pilot för att utveckla och sjösätta en digital lösning samt undersöka hur drift och ägande av den digitala lösningen ska se ut efter projekttiden. Projektets totala kostnad uppgår till 350 000 kronor. Stockholm Archipelago är ett samarbetsprojekt mellan länets skärgårdskommuner, Visit Stockholm, och ett antal andra aktörer. Stockholms Archipelago medfinansierar projektet med 100 000 kronor, Skärgårdsstiftelsen med 40 000 kronor och kommunerna Österåker, Vaxholm, Norrtälje, Haninge, Nynäshamn och Värmdö med vardera 10 000 kronor.

Relaterade Artiklar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Läs Mera >>