Försäkringsbolaget och banken Skandia är först ut att satsa på Ada Digitals nya talangprogram Diversity4Tech.
Programmet sticker ut och främjar mångfald inom IT genom att välkomna sökande med annan bakgrund än den klassiska högskoleingenjörsexamen.
Istället är det personens potential för jobbet som väger tyngst. Redan i februari 2023 kickstartar 12 deltagare karriären som .Net-utvecklare.
– Det känns otroligt bra att vi tillsammans med Skandia konkret visar hur viktigt det är att släppa fram talanger med hög potential och annan bakgrund än enbart den klassiska ingenjörsutbildningen. Och lyfter vilka stora vinster det kan ge. Vi är övertygade om att vårt initiativ över tid bidrar till än mer heterogena IT-team och på sikt kanske även mer mångfald i chefsledet, säger Sara Scheef, VD på Ada Digital, dotterbolag till rekryterings- och bemanningsföretaget TNG.
Även på Skandia är CIO Johan Clausén mycket nöjd med det nya samarbetet med Ada Digital kring Diversity4Tech.
– Det känns oerhört spännande att dra igång med ett talangprogram med en ny touch. Vi är en organisation som gärna testar nytt, säger han och fortsätter:
– Ada Digitals koncept kändes som en spännande väg att gå eftersom mångfald är något som vi på Skandia värderar högt.
Potential väger tyngst i urvalet
För att locka exempelvis fler kvinnor och andra grupper som är underrepresenterade på techscenen att söka till programmet utmanar Ada Digital en förlegad syn om vad IT-kompetens egentligen är.
Detta genom att bredda urvalet och lägga större vikt vid potential, personlighet och motivation än en specifik utbildning.
Det enda formella kravet för att kvalificera sig som sökande är någon form av eftergymnasial utbildning inom IT. Alternativt att man på annat sätt tillförskaffat sig grundläggande kunskaper inom objektorienterad programmering.
– Det kan röra sig om kandidater som valt att skola om sig eller kandidater som har praktisk erfarenhet av att koda men inte gått den traditionella utbildningsvägen, säger Sara Scheef.
Ett upplägg som Skandias Johan Clausén tycker känns helt rätt i tiden.
– Det ger Skandia en möjlighet att få in drivna och hungriga talanger. Vi ser att fokuset på personlighet, potential och motivation ger oss möjligheter att tänka nytt. Det öppnar också dörrar för att hitta fler stjärnor som annars riskeras att missas vid ett snävare urval.
Utbildning parallellt med coachning och praktiskt lärande
Ansökningsperioden är redan igång och för de 12 talanger som blir antagna till Diversity4Tech väntar en häftig resa under en nio månaders period.
– Här får du som är talang bästa tänkbara starten i karriären. En brygga ut i arbetslivet där man samtidigt får gå ett kompetenshöjande program som blandas med coachning och praktiska hands on-tips på plats hos en attraktiv och innovativ arbetsgivare. Själva gemenskapen i nätverket är självklart också en viktig del och det kommer arrangeras flertalet sociala events under programmets gång, säger Sara Scheef.
– Vår förhoppning är att hitta duktiga talanger som är med och accelererar Skandias utveckling under lång tid framöver, säger Johan Clausén.