Dagens IT-chefer känner oro när det kommer till förmågan att behålla personal och att rekrytera.
Det visar en ny undersökning från det digitala infrastrukturföretaget Equinix.
Enligt Equinix 2022 Global Tech Trends Survey anser 62 procent av IT-cheferna globalt att bristen på personal med IT-kompetens är ett av de största hoten mot deras verksamhet. Många företag försöker bredda talangpoolen och få in fler kandidater genom alternativa rekryteringskampanjer. De 2 900 personer som svarade på undersökningen ser att företagen kämpar för att hitta personal med rätt kompetens på grund av teknikindustrins snabba förändring.
I Sverige är de två vanligaste problemen bristande kompetens (46 procent) och att behålla talanger (54 procent). De mest efterfrågade tekniska medarbetarna är IT-tekniker (27 procent), säkerhetsanalytiker (25 procent) och dataanalytiker (23 procent). Andra kompetensbrister är inom AI/maskininlärning (19 procent), säkerhetsadministratör (18 procent), utveckling av säkerhetsprogramvara (16 procent) och molntjänster (15 procent). IT-cheferna förväntar sig att bristerna i teknisk kompetens kommer att förbli liknande i framtiden, med AI/maskininlärning som ett än mer framträdande område.
– Undersökningen visar att det är svårt att rekrytera rätt talanger till teknikteam som ofta är globala. Det finns en allmän brist på förståelse för de specifika färdigheter som krävs för vissa roller, och potentiella kandidater behöver bättre vägledning när det gäller utbildning och jobbmöjligheter, säger Maria Sundvall, vd för Equinix Sverige.
Som svar på kompetensbristen arbetar vissa svenska företag hårt för att omskola personer från andra områden. 41 procent sa att de omskolar anställda som arbetat i liknande branscher, medan 22 procent försöker bygga upp arbetsstyrkan genom att rekrytera personal från andra branscher. Den senaste tidens uppsägningar och permitteringar får anställda att börja leta efter möjligheter att höja sin kompetens eller karriär. Detta gör att teknikföretag som erbjuder utbildnings– och utvecklingsmöjligheter kan vara bättre positionerade för att locka till sig talanger.
– Det är en utmaning som samtidigt öppnar upp nya möjligheter för vår bransch att rekrytera och utveckla talanger på olika sätt. Företag bör ta fram en plan för att hitta utbildade kandidater till tekniska roller samtidigt som man kan stötta mer oerfarna kandidater på vägen dit. En annan möjlighet är mentorprogram. Vi uppmuntrar också högre utbildningar och yrkesutbildningar att samarbeta med teknikteam inom företag för att se till att deras läroplan förmedlar rätt färdigheter till studenterna och förbereder dem för sina önskade karriärer, förklarar Maria Sundvall, vd Equinix Sverige.
För att göra mer inom området lanserade Equinix nyligen Equinix Foundation, som samarbetar med organisationer för att främja digital inkuldering. Det kan handla om allt från att ge tillgång till teknik och uppkoppling till att utveckla de färdigheter som krävs för tekniska karriärer. Syftet med stiftelsen är att stödja ideella organisationer som arbetar för att förbereda personer i alla åldrar och med olika bakgrund för att lyckas i dagens digitala värld.