En undersökning från Workday och Sapio research visar att svenska företag i betydligt högre grad ser mångfald som konflikterande och polariserande, att man upplever ett ”vi och dem”-perspektiv och att de även är betydligt mindre jämlika än genomsnittet.
Svenska bolag har även näst sämst koll på hur det står sig med mångfalden på arbetsplatsen, bara Nederländerna är marginellt sämre på att mäta detta, och uppger också att mångfald är något som erkänns och värderas i betydligt lägre grad på företaget, endast 23% jämfört med 36% globalt.
I en studie med 3114 storbolag världen över (102 är svenska med hundratusentals anställda) med en representation på tiotals miljoner anställda totalt, har Sapio på uppdrag av Workday tittat hur olika länder står sig gällande mångfald, jämställdhet och inkludering på arbetsplatsen. Undersökningen är gjord under augusti och september 2022.
Karin Hagman, Nordenchef på Workday, menar att svenska organisationer gärna uppfattar sig själva som långt fram inom de här frågorna men att verkligheten stämmer dåligt överens med den självbilden. Hon menar även att vi varit väldigt fokuserade på jämställdhet i Sverige och kan ha missat andra frågor, och trots vår fokus på jämställdhet har vi inte lyckats särskilt bra där heller i jämförelse med andra länder.
Sammanfattningsvis:
– Svenska företag uppger att mångfald är något som erkänns som viktigt och värderas i betydligt lägre grad på företaget, endast 23% jämfört med 36% globalt.
– Svenska företag ser i betydligt högre grad mångfald som konflikterande och polariserande, man upplever ett ”vi och dem”-perspektiv och att det är svårt att ta in och förstå den andres perspektiv. Hela 25% av svenska HR-chefer uppgav detta, jämfört med det globala snittet på 16%.
– 26% av svenska storföretag mäter inte några kriterier alls gällande mångfald på arbetsplatsen eller vid nyanställningar/rekryteringar, bara Nederländerna är sämre med 28 %. Detta jämfört med det globala snittet på 17%.
– Ledningsgrupperna i de medverkande svenska företagen är också mindre diversifierade gällande etnicitet (17% anser inte att deras arbetskraft är diversifierad gällande olika etniciteter, detta jämfört med genomsnittet på 30%).
– För många svenska företag är det fortfarande problematiskt att mäta frågor relaterade till mångfald och jämlikhet (67% uppger detta jämfört med det globala snittet på 67%).