Hem Distansarbete Tips till dig som jobbar hemma, för att hålla både dig och din dator säkra

Tips till dig som jobbar hemma, för att hålla både dig och din dator säkra

Av Redaktionen

Under en tid som denna har en stor del av Sveriges befolkning fått beskedet att arbeta hemifrån. Här kommer några tips hur du skyddar dig och din dator när du arbetar hemifrån under coronaviruset

Det här innebär många online konferenser och möten, det värsta du kan göra nu är att ladda ner opålitliga program inför arbetet. Det är inte alltid lätt att veta de exakta program man bör använda eller hur du kan skydda dig själv från hackare och virus. Råkar du installera ett program med virus kan detta resultera i att du inte kan arbeta alls.

Vi har därför samlat ihop ett par tips till dig för att hålla både dig och din dator säkra och kunna göra er tid hemma enklare.

Läs igenom informationen noggrant

Förmodligen har din arbetsplats skickat ut en instruktion redan med information om alla program du ska använda. Se till att läsa igenom denna information noggrant och minst två gånger för att vara på den säkra sidan. Du vill såklart inte råka ladda ner ett program som kan innehålla virus. I denna instruktion bör allt du behöver veta finnas såsom vad du ska använda för möten, fildelning, VPN och allmänna plattformar för arbetet. Skulle du märka att något saknas eller att du inte förstår till fullo så är det bättre att fråga än att chansa.

Program och plattformar för möten och videosamtal

Det finns en stor mängd olika program för videosamtal t.ex. zoom, Microsoft teams och discord. Alla de här programmen är simpla att ladda ner och fungerar perfekt för videosamtal, chansen är även stor att du redan har något program nerladdat. Om inte, ta en titt vad din arbetsplats önskar att du använder. Om du redan har ett program nerladdat men din arbetsplats vill att ni använder er av ett annat är det bara att ladda ner detta.

Skulle det vara så att du måste ladda ner en app via mobil eller dator se till att endast ladda ner den via app store eller Google Play. Båda dessa företag har just nu extra säkerhet för att skydda sina användare från virus och hackare.

Program såsom Zoom och Teams fungerar även jättebra för att dela filer och skapa grupper inför projekt där man internt kan dela allt material som behövs för att utföra arbetet.

Hur du kan spara och säkra ditt arbete

Beroende på vad för program du använder för ditt arbete kan det vara så att programmet automatiskt sparar ditt arbete. Dubbelkolla detta via programmet eller verksamheten du arbetar för. Det kan även hända att din verksamhet backar upp allt arbete åt dig så dubbelkolla detta med dem innan. Skulle det vara så att varken programmet eller företaget backar upp data kan du själv göra detta via Google drive, DropBox. Eller USB-sticka.

Behöver du VPN (Viritual Private Network)?

Det beror på vad din verksamhet säger och har bestämt, har de inte lämnat ut någon information om det är det alltid bra att fråga. Ibland kräver vissa former av arbete extra säkerhet.

Det finns två olika former av VPN, de för privata använder och de för företag. Privat användares VPN skapar en befogenhets säkerhet för sina användare som skyddar en när man använder WIFI och tillåter en att hålla sig privat. Det är alltid bra att investera i hitta VPN som kan skydda dig.

Företags VPN är till för att skydda företaget och känsliga material, de tillåter en att koppla sig till sitt företags nätverk. Ifall ditt företag inte använder sig av ett VPN kan du enkelt skaffa ett eget, det finns flertal bra VPN såsom CyberGhostVPN, Express VPN och NordVPN.

Behöver du signera dokument?

Många arbetsplatser har dokumentsignering som en stor del av arbetet. Men det kanske verkar lite krångligt nu när man är fast hemma och inte har tillgång till dessa dokument. Detta betyder dock inte att du inte kan göra det, det finns många olika program för dokumentsignering. Se bara till att välja ett säkert program.

Skydda dig från lurendrejare

Många av oss har nog varit med om lurendrejare online som försökt sälja en falsk vara eller lura en på pengar. Det är då inte en stor överraskning att dessa lurendrejare utnyttja Corona situationen. Var därför extra försiktig och källkritisk med det du handlar online och om du skulle mota ett samtal från någon som påstår sig vara från ditt företag eller liknande bör du lägga på. Det finns en stor chans att de endast försöker lura dig till att ladda ner ett program du inte bör ha för att ge dig virus eller ge dem själva möjligheten till att hacka dig.

Relaterade Artiklar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Läs Mera >>