Är du naturintresserad, gillar att tänka nytt och inspireras av och vill använda öppna data? Välkommen att delta i höstens digitala hackaton inom Hack for Sweden 365 helgen den 21-22 november! Vi testar vårt nya koncept där du hackar på en i förväg definierad samhällsutmaning och där vinnaren efteråt har chans att göra verklighet av sin lösning.
Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utmanar
Tre myndigheter med fokus på natur och teknik: Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utmanar hackare att hitta lösningar med hjälp av analyser med satellitdata. Allt för att förenkla för markägaren att rädda sin skog.
Utmaningen handlar om att förhindra insektsskador och skogsdöd
Insekten granbarkborre orsakar massdöd i våra granskogar. Skadorna är mycket mer omfattande än skogsbränderna den varma sommaren 2018. Hur kan vi använda tillgängliga satellitbilder, kartor och skogsdata så att markägare enkelt kan följa hur skogen mår?Använd våra geografiska data och analysfunktioner via öppna API:er. Där får du tillgång till både satellitbilder och analyser av dessa bilder. Du får också tillgång till skogliga grunddata som innehåller skattningar av exempelvis virkesvolymer.
På hackatonet den 21 november berättar Skogsstyrelsen mer om utmaningen och om övriga tävlingsförutsättningar.
Anmälan är nu öppen men platserna begränsade
Alla kan delta, bara du är natur- och teknikintresserad och vill lösa samhällsutmaningar. Anmäl dig och ditt lag redan idag. Tävlingen är endast öppen för privatpersoner – inte för företag. Platserna är begränsade. Max 10 lag med 4-6 personer i varje lag kan tävla i detta pilot-hackaton. Så snart platserna är fyllda stängs anmälan.
Den 5-6 december är det final. Finalisterna från deltävlingen den 21-22 november går vidare till den digitala finalen som genomförs den 5-6 december 2020.
Läs mer om utmaningen och anmäl nu dig på hackforsweden.se
Ett brett samarbete med flera krafter från det offentliga
Hack for Sweden 365 samlar många krafter från det offentliga. Medarrangörer vid sidan av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning som driver initiativet är Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden (CSN), eHälsomyndigheten, Lunds kommun, Rymdstyrelsen, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statistiska centralbyrån (SCB), Upphandlingsmyndigheten och Vetenskapsrådet. I samverkansgruppen ingår Internetstiftelsen, Livsmedelsverket, Riksarkivet, Västra Götalandsregionen och Vinnova