Cytiva är ett ledande industribolag inom Life Sciences, verksamt i omkring 40 länder och med cirka 2500 medarbetare i Sverige.
Cytivas säte i Uppsala är en av världens största anläggningar för produktion av teknologi för tillverkning av biologiska läkemedel (kromatografimedia och utrustning).
Biologiska läkemedel används för att bland annat behandla patienter med diabetes, reumatism, Alzheimers och cancer. Från Uppsala exporteras dessa produkter till läkemedelsbolag i över 160 länder
Hur kom det sig att du blev HR Chef?
”Jag började på Cytiva som helt grön HR generalist och har nu arbetat här i 20 år.
Har haft världens möjlighet att få prova på olika befattningar och fått växa i mina roller.
Jag har hela min yrkeskarriär på Cytiva. Det är verkligen positivt med ett stort bolag”.
”Så när HR Chefsrollen blev ledig blev jag uppmuntrad att söka rollen , det var inte något jag hade som ett mål. Hade en klok medarbetare som sa “ det enda hindret är du själv”.
”Jag tog steget och tackade ja, har inte ångrat mig utan jag märkte även att vissa delar inom ledarskapet låg naturligt för mig. Var nervös eftersom jag skulle bli chef för mina kollegor.
Det är fantastiskt roligt och det har gått väldigt bra och jag har fått vara med om en otrolig resa. Häftigt att få vara på ett bolag som gav mig som ung möjligheten och att de trodde på mig”.
Hur var du som barn och vilka egenskaper tror du att du har haft nytta av?
När jag skulle välja en vidareutbildning på universitetet satt jag och bläddrade i katalogen, som det var på den tiden, Utgick jag utifrån det som verkade minst tråkigt eller mest kul!
Det blev det personalvetare.
När jag ser tillbaka att var det inte helt ologiskt. Var alltid aktiv inom elevrådet, skolteatern, yearbook club mm. Ville ha kul! Att handskas med människor har alltid legat nära mig hela tiden.
Själva yrkesvalet att bli HR Chef var dock inte ett medvetet uttalat mål för mig.
Hur har bolaget utvecklats under de här 20 åren?
”Tidigare var vi en del av GE Healthcare ett stort amerikanskt bolag med en stark “global footprint” och givetvis var vi väldigt präglade av det. Väldigt prestations styrt och resultatinriktat och mycket kvartalsrapportering.
Från en amerikansk företagskultur gick vi mot en utveckling när vi separerades under en period till ett självständigt bolag. Vi gick i en riktning som innebar mer påverkan på lokal nivå.
2020 blev vi en del av Danaher, en stor amerikansk koncern. Återigen blev styrning tydligare utifrån det amerikanska perspektivet och dem fördelarna vi hade sett av att stå på egna ben fick inte lika mycket utrymme. Företagskulturerna ser olika ut och det inte alltid helt lätt att navigera. Kan finnas svårigheter att förstå att företagskultur kan se olika ut”.
Hur påverkar det organisationen?
I Sverige är vi mer försiktiga och man vill inte sticka ut. I ett amerikanskt bolag om du har framgång så belönas du och lyfts fram. Vi har många som har arbetat länge hos oss och
vår genomsnittliga anställningstid är 16 år. Man känner nog att nu har vi tagit ett steg tillbaka och att vi får göra resan igen.
För oss på HR gäller att vara väldigt tydlig och vi är länken mellan det amerikanska – och det lokala organisationen. Viktigt hur vi hanterar utmaningen på bästa vis och arbetar mot ett förhållningssätt som fungerar för alla i längden.
Hur påverkar det i sin tur HR arbetet?
Det gör det, vi är vana vid att inte ha en hierarkisk organisation och här i Sverige ser människan, att vi jobbar medbestämmande och bra samarbete tex med fackliga kollegor .
Ibland får man gå in och försvara men samtidigt också sätta gränser. Förklara att det här kommer inte att fungera i Sverige.
Vad är det roligaste med att vara HR Chef?
”Jag har ett fantastiskt team. När vi arbetar gemensamt med att lösa utmaningar längs vägen, där resultatet bidrar till att alla chefer , facket och amerikanska ägare blir nöjda är det fantastiskt. Man blir något av en diplomat. Jag kan känna både lycka och stolthet att vi har ett fantastiskt teamwork. Det får man en kick av.
En stor uppgift för mig är samtidigt att vara tydlig och ärlig samt att våra medarbetare ska känna sig trygga och att de ska veta att vi värnar om deras bästa. Vi ska stötta, inte putta och inte heller “göra”…. att vi är kollegor att lita på.
Vilket ledarskap tror du på för framtidens ledare?
”Danaher pratar inte om chefer och managers för någon utan “people leaders” .
Du gör inte saker för att du är chef för någon utan för att du ska leda på ett annat sätt som tex möta varandra med respekt och att man ska följa dig för att man tror på dig.
Inte bara för att du säger något för att du är chef.
En annan viktig sak är förståelsen för att om vi tar beslut så är det inte ett HR beslut utan ett verksamhetsbeslut som ska genomföras ute i linjen med HR som stöd. Det gäller att ha med sig ledarna på det synsättet.
På Danaher leder man med hjälp av kärnbeteenden, sk Core behaviors. Det skapar ett gemensamt språk och en gemensam kultur som ska genomsyra alla Danahers verksamheter runt om i världen”.
-Om cheferna inte leder med den hatten blir det bara tomma ord.
-Vi jobbar med ledarskapsutbildning konstant alltifrån ny som chef, svåra samtal,
-Det finns mycket utbildningsmaterial digitalt hos oss och det har varit mycket positivt
att det finns lättillgängligt.
Samarbete mellan VD & HR?
”Vi har en matrisorganisation och vi arbetar mot de högre chefer som finns på vår sajt i Uppsala. Det är viktigt att ledning och HR har en samsyn på värderingar, ledarskap, att visa för våra medarbetare vad som är viktigt. Samt att medarbetarna känner att man har det lokala stödet och fokus i en global organisation.
Värderingsstyrd organisation för att främja vår företagskultur ser vi som en stor del.
Alla medarbetarna får ett betyg/utvärdering i slutet av varje år hur väl jag lever upp till våra värderingar, vad jag behöver utveckla.
Spelar ingen roll om du levererar 100% men inte beter dig schysst, båda delarna är det lika viktigt! Och jag är väldigt tacksam att få arbeta i organisation som prioriterar båda delarna. Viktigt att vara tydlig som HR vad som är OK och inte”.
Hur beskriver du företagskulturen på Cytiva?
”Generellt möts du av en organisation med välutbildade, väldigt stolta över att få arbeta i en organisation som bidrar till samhället/patient, nyfikna, otroligt “hej & välkommen”, man kastas in i sin uppgift så det är “learning by doing”, man ska gilla högt tempo, flexibilitet och full fart framåt och gilla tanken på en global organisation.
Varför ska man söka till Cytiva?
En dynamisk arbetsplats som bidrar till omvärlden, kloka kollegor, variation i sin dag, finns många karriärmöjligheter”.
Något mer som du vill lyfta?
-HR ses som en mycket viktig funktion inom Cytiva och det är en styrka.
-HR funktionen har man en mycket viktig plats vi bordet i ledningsgruppen.
-Det är inte självklart inom andra företag idag.
-HR är inte en supportfunktion och är inte en slasktratt. Vi är alltid med i alla viktiga verksamhetsbeslut för organisationen förutom att ta hand om kärnvärden, kliva in om det blir svårigheter ,ta hand om personal, supportera cheferna. Vi bidrar att med att vi kan tjäna pengar och arbetar affärsnära.
Varför ska man bli HR Chef?
Som medarbetare är livet större och genom arbetet inom HR får man möta hela människan/individen Har du ett stort människointresse är det ett mycket spännande jobb
Samtidigt blir HR mer och mer kopplat till affären. Det är människorna som gör “jobbet” och leveransen. Det är företagets viktigaste resurs.
Dessutom kan jobba inom alla branscher för överallt finns medarbetare och ledare, så det här yrket kommer alltid att behövas.
“Inom Danaher pratar man inte om chefer och managers utan “people leaders” du gör inte saker för att du är chef för någon utan för att du ska leda på ett annat sätt som tex att möta varandra med respekt och att man ska följa dig för att man tror på dig. Inte bara för att du säger något för att du är chef” avslutar Christina.