Antonio Marsico är Sverigechef för Avanade. Vi stämmer träff med honom i centrala Stockholm, självklart med behörigt avstånd mellan oss.
Det är en avslappnad Antonio som möter oss trots att han precis har avslutat ett möte och ska åka direkt till ett annat efter vårt samtal. Det är ofrånkomligt att vi kommer in på de effekter som den pågående pandemin har på företag, organisationer och individer. Kort sagt hela vårt samhälle.
”Jag började i min nuvarande roll i oktober år 2018. Att flytta till Sverige var en mycket spännande utmaning som varken jag eller resten av min familj kunde tacka nej till. Självklart finns det en extra dimension för mig som har mina föräldrar, släkt och vänner i Italien med tanke på det stålbad som samhället i mitt hemland upplever. Det liv jag nu lever, med hänsyn till den nuvarande situationen, tror jag blir framtidens stadsliv. Vi kommer att utnyttja de digitala verktygen bättre för såväl yrkesliv som privatliv. Behovet att fysisk förflyttning för att träffas kommer att minska vilket sannolikt kommer att märkas mest i städerna”, säger han.
Kunskap och teknik i en framgångsrik mix
Avanade såg dagens ljus som företag år 2000 och fyller därmed 20 år i år. De två företagsgiganterna Accenture och Microsoft bestämde sig för att starta ett samägt företag som skulle erbjuda innovativa lösningar och tjänster till stora kunder över hela världen.
”Avanade är ett globalt företag vars syfte är att ha en positiv mänsklig påverkan. Våra professionella medarbetare kombinerar teknologi, affärs- och branschkompetens för att bygga och implementera lösningar som realiserar konkreta resultat för våra kunder och deras kunder. Vi förenar strategi, innovation samt flexibilitet och vi är stolta över det faktum att teknisk innovation har varit en del av vårt DNA under hela vår 20-åriga historia. Jag vill gärna ge ett råd i detta sammanhang. Alla, både den offentliga sektorn och den privata, behöver investera i innovation för att helt enkelt inte bara använda innovativa lösningar som andra har skapat”, berättar Antonio engagerat.
Antonio har varit på Avanade sedan år 2012. Han började som ansvarig för den offentliga sektorn i Italien. Sedan blev han Sales Director för samtliga branscher i regionen. Han har därefter haft flera ledande befattningar innan han blev Sverigechef.
Ville bli en kock
Hans yrkeskarriär hade dock kunnat ta en helt annan vändning. Intresset för matlagning har han haft med sig från barndomen. Han berättar att hans mamma lagar fantastisk mat och att hans dröm var att bli kock när han var liten.
”Jag växte upp i en liten by, Auletta, nära Salerno och Pompeji. Byn hade 2000 invånare och det var en trygg uppväxt. Mina föräldrar bor fortfarande kvar där. Dörren var alltid öppen hos oss. Det var ofta folk där och inte ovanligt att de åt middag hos oss. Faktum är att det var vanligare att våra besökare kom in köksvägen än genom huvudentrén. Även om jag inte blev kock så känner jag att jag fick prova på yrket genom att vi nästan hade en restaurang hemma i vårt hus”, säger Antonio med ett varmt skratt.
När han var 13 år fick han en Commodore 64 som var den mest populära hemdatorn under 1980-talet och början på 1990-talet. Sannolikt var det anledningen till att hans karriär tog en annan väg. När han var endast 17 år flyttade han hemifrån och Turin blev hans nya hemvist. Hans första jobb som programmerare fick han redan innan studenten. Han studerade programmering och när det blev dags för militärtjänstgöring kombinerade han det med att jobba med research (Forskning) på Universitetet på helgerna. Under 1 ½ år kombinerade han studierna med arbete och jobbade i princip varje dag i veckan. En tuff tid men en ovärderlig erfarenhet, enligt honom själv.
Dags att pröva vingarna
”Mitt första ”riktiga” jobb var på Compaq och jag hade en romantisk dröm om att leva ett globalt liv”, berättar Antonio.
Det är inte alla romantiska drömmar som blir verklighet men i Antonios fall är det så. Dock inte på Compaq utan på HP där han arbetade i totalt 15 år. Den anställningen tog honom till bland annat Brasilien där han arbetade med GSM-uppbyggnaden och till Istanbul i Turkiet där hans uppgift var att vara säkerhetschef för HP.
”Alla de erfarenheterna har bidragit till att jag nu är i landschef i Sverige. De tidigare uppdragen har hjälpt mig att växa och utvecklas både som person och yrkesmässigt. Nu är jag en av 38 000 medarbetare i en organisation som är beroende av att vi kan arbeta flexibelt och på distans varje dag. Vi litade på våra moderna arbetsplatsformer och var förberedda på flexibla arbetssätt när det nya viruset slog till och fullständigt ändrade hur vi arbetar, lever, lär och spelar”, säger han eftertänksamt.
Under vårt samtal återvänder Antonio flera gånger till tryggheten i sin uppväxt. Han berättar även öppenhjärtigt om hur han träffade sin fru Haske, som är från Nederländerna.
”Vi träffades första gången i England där vi var av olika anledningar. Jag bodde i Rom på den tiden och jag sa att hon gärna fick höra av sig om hon kom dit någon gång. Efter en tid fick jag ett samtal, det viktigaste i mitt liv, och hon undrade om vi skulle träffas. Resten är historia som man brukar säga”, säger Antonio med ett leende.
Han berättar att hans uppväxt med ett öppet hem var en utmaning för hans fru inledningsvis. Vi gör en gemensam koppling till hur det svenska kynnet är. I Sverige är vi kanske inte lika duktiga på att öppna upp våra hem, generellt sett, påstår vi.
”Precis innan Corona-pandemin hade jag och min fru bjudit hem 14 svenska vänner till en middag i den anda som jag är uppväxt med och min upplevelse är att det togs emot på ett mycket positivt sätt. Hoppas att det stämmer”, berättar han med glimten i ögat.
Ett annat minne som han delger oss är när han och medarbetarna är på en skidresa med företaget i Åre. Plötsligt blir det oklart hur maten ska ordnas. Antonio erbjuder sina tjänster och lagar en pasta som alla uppskattar.
”It’s all about Human Impact!”, som Antonio uttrycker det.
Vänd på pyramiden
Vårt samtal kommer in på ledarskap och hur man leder på distans med tanke på dessa tider där social distansering är det nya normala.
Han berättar för oss att de nya förutsättningarna har satt hans ledarskap på prov och han har sedan en tid tillbaka infört två digitala personalmöten per vecka. Detta har varit väldigt uppskattat av hans medarbetare. Ett närvarande ledarskap är viktigt för Antonio.
”Innan pandemin var jag noga med att aldrig sitta på samma plats eller ha något ”Chefsrum” på kontoret. Min uppväxt med ett öppet hus har lärt mig hur viktigt det är att ha en personlig kontakt med människorna runt omkring mig, oavsett om det handlar om yrkeslivet eller privatlivet”, förklarar Antonio lugnt.
”Mitt synsätt på den hierarki som finns på alla arbetsplatser är att helt enkelt att vända allt uppochner. Med det menar jag att de anställda ska se sin chef som en support vars uppgift är att hjälpa till när det behövs”, fortsätter han.
”Jag jobbar med att skapa en omgivning och ett arbetsklimat på företaget som uppmuntrar alla att göra sitt bästa samt att alla känner sig uppskattade, välkomna och sedda. Medarbetarnas upplevelse och känsla för sitt arbete betyder allt!”, avslutar Antonio Marsico.
Under hela vårt samtal som, av naturliga skäl, sker på engelska återkommer Antonio till uttrycket ”It’s all about People!”. Det blir tydligt att det personliga, oavsett om det handlar om medarbetare eller familjemedlemmar, är mycket viktigt i Antonios liv.
Vi kan konstatera att trots dessa oroliga tider är det en trygg ledare som tar emot oss med öppna distanserade armar och som är beredd att leda Avanade mot nya framgångar.