Den 15 maj utsågs Nemrit Kaur till Årets Female Technical Engineer 2024.
En utmärkelse som delas ut till en kvinnlig eller icke-binär ingenjörsstudent med potential att med hjälp av teknik lösa framtidens problem och utmaningar.
Female Technical Engineer drivs av rekryteringsföretaget CoGig och är ett talangprogram som riktar sig till kvinnliga och icke-binära ingenjörsstudenter med ambitionen att utmana framtidens teknik. Syftet med programmet är att skapa en plattform där ingenjörsstudenter och företag att mötas, synliggöra kvinnliga och icke-binära ingenjörer som förebilder inom industrin samt att uppmuntra studenter att i framtiden inta roller inom teknik. Programmet fungerar även som en urvalsprocess för att utse årets Female Technical Engineer, som får ett självledarskapsprogram hos Anna Landegren från Nya Ledarskapet.
Den 15 maj utsågs Nemrit Kaur till Årets Female Technical Engineer 2024. Nemrit studerar Kemiteknik inom energi och miljö på Kungliga Tekniska Högskolan. Female Technical Engineer samarbetar med några av Sveriges ledande företag som representerar flera olika områden inom den svenska industrin och som ser vikten av mångfald och jämställdhet. Årets partnerföretag är Alfa Laval, Atlas Copco Group, Boliden, Epiroc, Holmen AB, LKAB, Rejlers, Schneider Electric, SSAB och Xylem.
“Otroligt inspirerande och givande att få vara med i det här programmet! Att se så många duktiga talanger är det bästa kvittot att vi är på rätt väg och vår morgondagens industri är i trygga händer!”, säger Danil Korelskiy, Head of MT&C & Test Centre / Head of Quality, R&D BU High Speed Separators på Alfa Laval.
”Vi sätter stort fokus på att främja jämställdhet inom en sektor som fortfarande har mycket kvar att uppnå i dessa frågor. I vår bransch pratar vi mycket om elektrifiering, automatisering och digitalisering. På Epiroc tror vi att allt börjar med människor. Detta är ett viktigt initiativ där vi inte bara vill visa morgondagens talanger vikten av framtidens gruvor för att driva på den gröna omställningen men även tillsammans vara en aktiv del att göra industrin mer inkluderande och jämställd. Det är en viktig del när vi driver på vårt innovationsarbete för att accelerera transformationen.” säger Sofia Bratt, R&D Manager Surface division på Epiroc.
”Att delta i programmet är ett sätt för oss på SSAB att knyta kontakt med lovande kvinnliga ingenjörer och också visa upp bredden av karriärvägar som finns. Vi står inför en otroligt spännande framtid som företag där vi kommer behöva attrahera och rekrytera duktiga ingenjörer”, säger Sofie Nilsson, Avdelningschef Centralt Underhåll på SSAB.
”Vår passion är att skapa vågor i branschen och göra industrin och vår sektor ännu mer inkluderande.”För oss är mångfald och inkludering inte bara modeord utan avgörande viktigt för vår industri. Vår ambition är att tillföra en bättre maktbalans till ingenjörsintensiva industrier genom att attrahera och introducera fler kvinnor, detta partnerskap är viktigt för oss, det gör det möjligt för oss att bygga nästa generations Talent-pipeline.”, säger Patricia Pettersson, Director, Human Resources – Nordic på Xylem.