Fullt upp med att hitta ditt drömjobb inom IT-branschen?
Ett välformulerat CV som står ut bland mängden ger dig en större chans att bli kallad till intervjuer och komma närmare ditt drömjobb.
Nedan kommer 5 viktiga nyckelelement som du bör inkludera i ditt CV.
Om du behöver hjälp med att skriva och designa ditt CV kan du titta på dessa CV-mallar.
- Namn och kontaktinformation
Det kanske känns som en självklarhet att inkludera namn och kontaktinformation i sitt CV, men du hade blivit förvånad över hur många som faktiskt inte har med dessa viktiga detaljer. Se till att alltid åtminstone inkludera ditt namn, telefonnummer och mejladress. Då vi specifikt pratar om IT-branschen kan det även vara bra att inkludera en länk till din digitala portfolio/hemsida.
Exempel:
- Förnamn och efternamn
- Adress
- Mejladress
- Telefonnummer
- Länk till digital portfolio/hemsida
2. CV-sammanfattning eller mål
Denna del av ditt CV bör vara kort och koncist. Försök hålla dig till en eller två meningar där du förklarar vem du är och varför just du är rätt match för jobbet. Se över vilken kompetens företaget söker efter och inkludera detta i din CV-sammanfattning eller mål.
Kom dock ihåg att det är en viss skillnad mellan din CV-sammanfattning och mål. Ha med mål utifall att du har en del relevant arbetslivserfarenhet inom området. Om inte, så kan du i stället inkludera en sammanfattning där du beskriver dina personliga egenskaper och din kunskap för att på så vis visa att du är en intressant och passande kandidat för jobbet.
Exempel på mål:
” En driven programmerare som är specialiserad inom E-learning software. Jag har över fem års erfarenhet av att hjälpa och projektleda företag att uppnå en framgångsrik och säker E-learning software som har används av över 100 grundskolor.”
Exempel på sammanfattning:
” En ambitiös nyexaminerad programmerare som ivrigt söker efter ett växande företag där jag kan utöka min erfarenhet inom IT-branschen.”
3.Utbildning
Denna del av ditt CV är väldigt intressant och hjälpsamt för arbetsgivare som kräver en viss utbildning, certifikat eller erfarenhet. Du bör inkludera din senaste och mest relevanta utbildning beroende på din erfarenhetsnivå.
Information som ska inkluderas under utbildningskategorin:
- Skolans namn
- Skolans adress
- Betyg (om tillämpligt)
- Ditt studieområde
- Examensdatum (om tillämpligt)
4. Arbetslivserfarenhet
Denna del kallas även för din “yrkeshistoria” och hamnar oftast innan utbildningskategorin i ditt CV. Här ska du inkludera relevant arbetslivserfarenhet och börja med din senaste anställning och därefter i fallande ordning till äldst. Försök fokusera på de senaste 10–15 åren. Om du till exempel har arbetat aktivt som en programmerare i 20 år är det inte nödvändigt att nämna din arbetslivserfarenhet för 15 år sedan. Fokusera i stället på vad du har uppnått under den senaste perioden.
Om du inte har någon arbetslivserfarenhet sedan tidigare så är det ändå viktigt att inkludera tidigare anställningar även om de inte är relevanta för just det jobbet du ansöker till. Dessa erfarenheter har betydelse då de ger rekryteraren en bra uppfattning om hur du är som anställd.
Om du har engagerat dig inom en studentförening, arbetat som volontär etc. är det väldigt bra att ha med detta i ditt CV då det visar att du är ambitiös och engagerad.
Exempel på arbetslivserfarenhet:
Humäe Mjukvaruutveckling
C# Programmerare | Maj. 2013 – Maj 2018
- Specialiserad inom E-learning software
- Assisterat säkerhetsansvarig med regelkontroller för att på så vis undvika säkerhetsöverträdelser
- Projektleda ett mindre team av programmerare
5. Mjuk och hård kompetens
Under kompetenskategorin i ditt CV ska du inkludera både mjuk och hård kompetens. Här kan du även ha med den kunskap som du besitter av relevanta program och verktyg.
Det är väldigt viktigt att du skräddarsy ditt CV och anpassar det utefter branschen och arbetet du söker inom. Se över vilken kompetens företaget söker efter och inkludera dessa i ditt CV, på så vis visar du rekryteraren att du besitter den kompetens som företaget vill ha.