Unit4, en ledande global leverantör av molnbaserade affärssystem, lanserar idag, i samarbete med analysföretaget IDC, en IDC InfoBrief med titeln “The Path to AI Everywhere: Exploring the Human Challenges”.
Studien diskuterar de strategier som krävs för att framgångsrikt skapa en framtidssäkrad AI-driven arbetsplats och rekommenderar tre huvudsakliga fokusområden: sätt medarbetarnas behov i centrum, engagera medarbetarna i integreringen av AI i verksamhetens DNA, samt investera i nya roller och kontinuerlig kompetensutveckling.
Baserat på djupintervjuer med experter och insikter från IDC, visar rapporten att produktivitetsvinster från automatisering ofta är kortsiktiga, medan de långsiktiga konkurrensfördelarna kräver en omvärdering av hur AI kan förändra arbetet i grunden.
Några av resultaten för Sverige
- 43 procent av företagen planerar att investera i generativa AI-assistenter under 2024/2025.
- 27 procent av svenska företag har redan börjat investera i produktivitetsverktyg med generativ AI och mäter effekten av AI på arbetsflöden.
- 52 procent förutspår att AI största effekt kommer att vara tidsbesparing, vilket frigör tid för mer värdeskapande arbetsuppgifter.
- En kompetensbrist märks för både tekniska färdigheter (40%) och interpersonella och analytiska färdigheter (human skills) bland företag (48%).
- 68 procent av anställda i Sverige anser att AI kommer att påverka deras nuvarande roller, åtminstone delvis.
Tre etapper på vägen mot en AI-driven arbetsplats
IDC:s prognos är att 80 procent av CIO:erna före 2028 kommer att ha genomfört organisatoriska förändringar för att effektivt nyttja AI, automatisering, och analys för att skapa agila och insiktsdrivna verksamheter. Trots detta utgör AI-investeringar fortfarande en liten del av de totala digitala utgifterna i Europa.
Enligt studien kommer övergången till en AI-driven verksamhet ske i tre etapper, där varje steg kräver specifika kompetenser och påverkar arbetsplatsen på olika sätt:
Etapp 1: AI-assistenter – Förbättra produktiviteten genom automatisering
I det första steget introduceras AI-verktyg som hjälper till att automatisera arbetsuppgifter och höja produktiviteten. Anställda behöver därmed utveckla kompetenser för att kunna skriva effektiva prompter och använda data i sina dagliga arbetsuppgifter.
Etapp 2: AI-rådgivare – Skapa värde med avancerade insikter
I det andra steget används AI för att sammanfatta och analysera information, vilket ger anställda sofistikerade insikter som stöd för beslutsfattandet. Medarbetarna måste därför lära sig att hantera flera datakällor och kritiskt utvärdera AI-genererade analyser för att dra rätt slutsatser.
Etapp 3: AI-agenter – Driva innovation och skapa konkurrensfördelar
I det sista steget blir AI en integrerad del av verksamheten och agerar självständigt för att stötta innovation och skapa nya konkurrensfördelar. Medarbetare måste nu kunna orkestrera AI-lösningar och utnyttja insikterna för att driva utveckling och förändring.
Bygga in AI i verksamhetens DNA
Studien understryker betydelsen av att företag utvecklar ett starkt ”AI-DNA” för att säkerställa en etisk och effektiv användning av teknologin. En central del i detta är att utse AI-strateger som ansvarar för att AI och data hanteras på ett ansvarsfullt sätt, samt att skydda både anställda och organisationen från risker. Undersökningen visar att 43 procent av de anställda i EMEA och Nordamerika inte litar på att deras arbetsgivare hanterar data ansvarsfullt, och 28 procent oroar sig för att AI kan leda till uppsägningar.
– AI kommer att spela en allt viktigare roll i organisationerna, och den AI-drivna arbetsplatsen kommer att se annorlunda ut, så vi bör förbereda långsiktiga strategier nu, säger Claus Jepsen, produkt- och teknikchef (CPTO) på Unit4 och fortsätter:
– För att lyckas med AI-strategier måste organisationer vara tydliga med vilka problem de vill lösa och vara medvetna om att AI inte kan ersätta alla aspekter av mänskliga interaktioner eller unika affärssituationer. På Unit4 har vi skapat ett AI-DNA som maximerar medarbetarnas potential genom pragmatisk AI-användning och människocentrerad design.
Ett ramverk för kompetensutveckling inom AI
För att bygga en AI-driven arbetsplats krävs kontinuerlig kompetensutveckling och anpassning. Enligt studien behöver hälften av de tillfrågade ytterligare utbildning för att kunna använda AI fullt ut. I IDC:s ramverk för kompetensutveckling framhålls behovet av färdigheter inom IT, digitala affärer och ledarskap. Specifika områden som stora språkmodeller (LLM), DataOps, promptutveckling och kvantsäkerhet lyfts fram, liksom mjukare färdigheter som samarbete, kreativitet och kritiskt tänkande.
– En hållbar AI-implementering förutsätter en bred förståelse för att AI inte ersätter mänsklig intelligens, utan istället förstärker människors kreativitet och innovationskraft, säger Meike Escherich, biträdande forskningschef vid IDC.
Sammanfattningsvis slår studien fast att en tydlig strategi skapar förtroende och engagemang hos medarbetare, samtidigt som det säkerställer transparens kring dataanvändning och efterlevnad av regelverk.
Källa:
IDC Infobrief, sposrad av Unit4, The Path to AI Everywhere: Exploring the Human Challenges, Doc. #EUR252651124, oktober 2024.