Hög ljudvolym på jobbet?
Hur kan man arbeta förebyggande kring ljudmiljöer på jobbet, känslighet för ljud och ljudtrötthet på grund av arbetet?
Bevaka ett webbinarium den 14 februari kl. 9–10 där aktuell forskning inom området presenteras.
Besvären är vanligast bland kvinnodominerade yrken
Det saknas kunskap om konsekvenser för arbetsfunktion bland de som drabbas av ljudkänslighet eller ljudtrötthet. Det rör sig om en stor grupp i samhället som kan vara berörda.
Problemen kring detta är vanligast bland kvinnodominerade yrken, bland annat inom förskolan.
Forskningen som presenteras på webbinariet beskriver bland annat hur man försökt hantera besvär av hörselsymtom och den svåra ljudmiljön i förskolan för att kunna fungera på jobbet.
I en studie som presenteras på webbinariet berättar intervjuade personer hur de upplever sin situation, här är några exempel:
- Trots att man försöker få gehör från kollegor och chefer, så upplever många av de drabbade att man står ensam i att behöva hantera eller åtgärda ljudmiljöproblemen och de orsaker som ligger bakom.
- De drabbade måste undvika obehagliga ljudmiljöer och skydda sin hörsel med öronproppar.
- Ljudmiljön på jobbet påverkar deras fritid, då de inte orkar med så mycket ljud och behöver återhämta sig socialt.
Forskningen som presenteras visar även bland annat:
- Att det finns en statistiskt tydlig ökad risk för självrapporterad nedsatt arbetsförmåga och sjukskrivning bland kvinnor med ljudkänslighet och ljudtrötthet, jämfört med de utan hörselbesvär.
- Att risken är förhöjd särskilt bland de som arbetar i förskola eller skola. Sambandet finns kvar efter justering för bland annat självrapporterad utmattningssyndrom.
Forskningen som presenteras är finansierad av Afa Försäkring.
Medverkande:
Sofie Fredriksson, Göteborgs universitet: leg. audionom och forskare vid Arbets- och miljömedicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, Institutionen för Medicin.
Moderator: Maria Schütt, forskningssekreterare, FoU-avdelningen, Afa Försäkring.
När?
Datum och tid: 14 februari kl. 9–10.
Anmälan
Kan du inte delta?
Webbinariet spelas in och publiceras på Afa Försäkrings webbsida efter seminariet.
Om Afa Försäkring
9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.