Den tekniska utvecklingen innebär att många branscher utvecklas snabbare än någonsin.
Nu visar en ny rapport från IHM Business School att 63 procent av svenskarna är positiva till vidareutbildning och att intresset är högt även hos dem som närmar sig pensionsålder.
Samtidigt skiljer intresset sig åt markant genom landet.
Kompetensutveckling, uppdaterad kunskap, nya insikter, och framtidssäkring. Anledningarna till att man väljer att vidareutbilda sig är många, och de senaste åren har IHM Business School sett ett växande intresse för just detta. Nu visar en ny rapport att tre av fem svenskar, 63 procent, är positiva till att fortsätta utbilda sig. Hela 72 procent uppger samtidigt att man aldrig är för gammal för att sätta sig vid skolbänken och 44 procent av svenskarna över 65 år uppger att de är positiva till att utbilda sig vidare.
– Undersökningen pekar ut ett pågående skifte i synen på lärande – från något som vanligtvis skedde i början av livet, till ett naturligt behov så länge vi är aktiva. Det är mycket positivt för både samhällsutvecklingen och rörligheten på arbetsmarknaden. Vad som nu behövs är en tydligt visad insikt från arbetsgivarhåll om att den som söker ett utlyst jobb behöver kunna vara både 25, 45 och 65 år och ha mycket olika erfarenhetsbakgrund, säger John Mellkvist, generalsekreterare för Pluskommissionen och en ledande svensk röst i åldersfrågor.
Stora skillnader i landet
Trots att intresset är stort över lag sticker storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö ut i statistiken. Där uppger en klar majoritet, 74 procent, att de är positiva till vidareutbildning, och endast sex procent uppger att de är ganska eller mycket negativa till att vidareutbilda sig. Detta går att jämföra med norra Sverige, där 48 procent uppger ett intresse för vidareutbildning.
– Vi märker av att svenskar känner ett stort behov av att vidareutbilda sig genom hela karriären. Teknikutveckling, digitalisering och en större snabbrörlighet på marknaden har påskyndat dessa behov i alla åldrar. Därför menar vi att även kortare utbildningar och expertspår är bra alternativ för den som vill kompetensväxla, säger Ricki Rebecka Petrini, Interim CMO, IHM Business School.
Om IHM Business School:
IHM Business School är en privat, fristående affärsskola, helägd av den ideella stiftelsen IHM, som grundades 1968. Verksamheten bedrivs vid egna skolor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Kalmar, Umeå, Luleå och ute hos kunder. Sedan början av 2000-talet har IHM bedrivit YH-utbildning (tidigare KY-utbildning) och är idag en av Sveriges största YH-aktörer inom försäljning, ekonomi och marknadsföring.