Efter att regeringen tidigare i år meddelat att de förlänger Äldreomsorgslyftet var Kungsbacka kommun tidigt ute och började planera för att ge fler medarbetare möjlighet att vidareutbilda sig på betald arbetstid.
Under 2024 är det fler än någonsin som fått möjlighet att vidareutbilda sig till både vårdbiträde och undersköterska.
Äldreomsorgslyftet är en statlig satsning där varje kommun kan få statsbidrag för medarbetare som väljer att vidareutbilda sig. Syftet är att stärka kompetensen inom kommunalt finansierad vård och omsorg. I Kungsbacka kommun vidareutbildades ca 20 medarbetare under 2023 och under 2024 är det hittills ett 50-tal som har fått möjligheten att påbörja utbildning. Under hösten påbörjas en ny omgång med ytterligare ett 20-tal medarbetare.
– När vi fick veta att Äldreomsorgslyftet skulle förlängas började vi se över hur vi kunde möjliggöra för fler att ta del av satsningen. Det verkar ha gett effekt, sedan statsbidragets början är det fler än någonsin som fått möjligheten under samma år att vidareutbilda sig på betald arbetstid. Det känns jätteroligt och ett styrkebesked när kompetensförsörjningen är utmanande i våra verksamheter, berättar Vanja Winroth Lohman, innovationsledare Vård & Omsorg.
För att få anmäla sitt intresse till utbildningar inom ramen för Äldreomsorgslyftet finns vissa grundkrav gällande svenska. Det innebär att man ska vara behörig att påbörja en gymnasieutbildning. Det finns olika utbildningspaket beroende på vilka kompetenser man behöver utveckla, exempelvis utbildningspaket mot vårdbiträde eller undersköterska. Det är också möjligt att gå en utbildning i svenska/vårdsvenska.
– Vi har i år även testat möjligheten att påbörja studier med språkstöd där medarbetaren läser svenska parallellt. Vi kommer utvärdera den satsningen för att se hur vi kan fortsätta ge våra medarbetare det stöd som de behöver, säger Hanna Vestklev, utvecklingsledare kompetensförsörjning Vård & Omsorg.
Medarbetare berättar
Sofia Lindahl arbetar på Bedagårdens vård- och omsorgsboende och läser just nu utbildningspaketet mot vårdbiträde:
– Det är en bra mix mellan jobb och studier. Det man läser i sina kurser kan man relatera till på arbetet, men också få nya insikter kring yrket. Man får det bästa av två världar, jobba och få studera och utvecklas.
Meja Thornberg arbetar på Varla hemtjänst och har blivit färdig undersköterska tack vare Äldreomsorgslyftet:
– Jag tyckte att det var roligt och spännande, men även tufft. Jag är tacksam för den hjälp jag fick under tiden jag pluggade, jag hade aldrig kommit igång och gjort det om jag inte hade fått den här möjligheten.
Så här går det till
Äldreomsorgslyftet är en kostnadsfri utbildning för medarbetare. Man är ledig för studier motsvarande 20h/vecka med bibehållen lön. Resterande tid schemaläggs man för arbete på sin enhet. För att tillgodogöra sig studierna får man räkna med att investera ytterligare av sin privata tid. Utbildningen genomförs på distans via en digital läroplattform och utifrån en individuell studieplan.