Våra gemensamma resurser räcker inte till vård, skola och omsorg när våra pengar läcker till kriminell verksamhet.
Ökad kontroll lyfts ofta fram som en lösning som ska hålla ljusskygga företag borta från upphandlingar, men det är dyrt och kräver kunskap.
Det skriver Matthias Lindholm, ordförande för Städbranschen Sverige, som vill se auktorisation från tredje part som en möjlighet till extern granskning.
2023 gick städföretaget Panos Company i konkurs med skatteskulder på sex miljoner kronor. Företaget som städat för Båstadhem hade redan slutat betala löner. Efter konkursen har anställda vittnat om orimliga arbetsvillkor. Det finns verktyg för att avslöja den här typen av ljusskygga företag, den stora frågan är varför så lite görs.
Som representant för Sveriges lokalvårdsföretag, hör vi på Städbranschen Sverige dagligen hur våra medlemmar drabbas, när mer eller mindre kriminell verksamhet snedvrider konkurrensen. Vi vet också att offentliga myndigheter ofta saknar resurser och kompetens, för att jaga de här företagen. I upphandlingar där priset är utslagsgivande faktor, kommer företag som hittar flest kryphål alltid få fördelar.
Panos vann upphandlingar hos stora kommunala bostadsbolag såsom Vidingehem, Stenungsundshem och Båstadhem med priser som var betydligt lägre än konkurrenternas. Att Panos hade en skatteskuld på sex miljoner kronor, samtidigt som statens lönegaranti betydde att skattebetalarna fick stå för fem miljoner i uteblivna löner visar svart på vitt hur de här företagen dränerar det svenska systemet.
I dag lyfts ökad kontroll fram som en lösning som ska hålla ljusskygga företag borta från upphandlingar. Verkligheten är som alltid mer komplex. Kontroller är ett viktigt verktyg, men dyrt och kräver kunskap. När offentliga myndigheter varken har resurser eller förmåga till egen uppföljning är auktorisation från tredje part en möjlighet till extern granskning.
För att auktoriseringen ska ha relevans måste den bygga på löpande kontroller – både på plats där tjänsten utförs och av företagets siffror. Här krävs aktuell kunskap om varningssignaler, nyckelsiffror och branschkunskap. Alternativet är en katt och råtta-lek, där offentliga myndigheter ständigt ligger steget efter, samtidigt som alltmer pengar går till kontroller.
Polisen beräknar att cirka 14 000 personer är aktiva i svensk gängkriminalitet. Av dem agerar ungefär en tredjedel genom ett företag. Utvecklingen hotar samhällets fundament. Våra gemensamma resurser räcker inte till vård, skola och omsorg när våra pengar läcker till kriminell verksamhet.
Panos städar inte för Båstadhem längre, men det blev en dyr och onödig omväg som drabbar både skattebetalare och företagets anställda. Med rätt verktyg hade det aldrig behövt ske.