[KRÖNIKA] Många företag är i gång och arbetar med automation.
Men att skala upp från enstaka pilotprojekt till verklig affärsnytta är en annan sak.

Simon Hjortsberg
Här är vad som kännetecknar de företag som lyckas lyfta från experiment till exekvering.
Av: Simon Hjortsberg, Business Intelligence Manager, Wolters Kluwer
Att automatisera är i sig inget revolutionerande. Många företag har processer för att arbeta med det – men långt ifrån alla får utväxling. Att automatisera isolerade processer är idag hygienfaktor. De flesta företag har testat, implementerat och automatiserat vissa delar av sin verksamhet. Men min bedömning är att de som lyckas göra automation till en konkret konkurrensfördel har vissa gemensamma nämnare.
Det här utmärker företagen som lyckas skala automation
Företagen som lyckas med automation arbetar systemöverskridande och har skiftat tankesätt – från systemtänk till processtänk. Deras fokus ligger på att optimera dataflöden snarare än enskilda system, och de bygger sina lösningar med flexibilitet i åtanke. De anpassar sig snabbt till förändringar, såsom regulatoriska krav, nya marknader eller skiftande kundbeteenden. Dessutom mäter de värdet av sina automationsinsatser genom att använda tydliga KPI:er som kopplar automation till affärsnytta – det räcker inte att automatisera bara för att det är möjligt.
Så undviker du pilot-fällan
Vi ser många organisationer som fastnar i eviga proof-of-concept. Lösningen? Börja litet – men designa för att det ska utvecklas till något stort. Det arbetet förutsätter att organisationen ställer sig och har bra svar på följande frågor: Är vår arkitektur redo att skala? Har vi standarder som gör det enkelt att koppla på fler flöden? Har vi säkrat ägarskap över data och processer – eller sitter kunskapen fast hos enskilda personer?
Automation är medlet – inte målet
I slutändan handlar det inte om att automatisera så mycket som möjligt. Det handlar om att bygga en organisation som kan fatta bättre beslut snabbare. Automation frigör tid — men det som skapar värde är vad vi väljer att göra med den tiden.
Tekniken är inte flaskhalsen. Det som avgör vem som lyckas framåt handlar om organisationens förmåga att tänka stort, börja smått — och skala snabbt.