En ny undersökning av IDC på uppdrag av Dell Technologies visar att det saknas samstämmighet kring vad multimolnslösningar egentligen är.
För att skapa tydlighet i begreppsförvirringen delar IDC med sig av analysföretagets egen definition och tydliggör också skillnaden gentemot hybridmoln.
”Utvecklingen har gått snabbt och det är tydligt att många fortfarande kämpar med att förstå exakt hur allt hänger ihop,” säger Mathias Gyulai, lösningsarkitekt på Dell. ”För att ta nästa steg i utvecklingen tror vi att det kan vara värdefullt att nå en samsyn kring centrala definitioner, som exempelvis multimolnmiljöer.”
I undersökningen får de nordiska organisationerna ta del av fem olika beskrivningar av multimoln och välja den som bäst överensstämmer med deras egen uppfattning. En fjärdedel av respondenterna valde definitionen ”minst två tjänster av samma sort, exempelvis IaaS, som integreras av IT för att säkerställa övervakning och regelefterlevnad”.
Det är en definition som IDC själva har använt sedan en tid tillbaka, även om analysföretaget på senare tid också definierat multimolnmiljöer i en mer övergripande beskrivning likt ”den digitala infrastrukturen för verksamheter”.
”IDC beskriver multimoln som en organisationsstrategi eller arkitektoniskt angreppssätt för att utforma komplexa digitala tjänster som inkluderar användning av molntjänster från fler än en molnleverantör,” säger Mathias Gyulai. ”Det kan vara direkt konkurrerande publika och privata molntjänster, publik lagringsleverantörer eller IaaS och SaaS från en eller flera leverantörer.”
Större än hybridmoln
IDCs beskrivningar lyfter fram att multimolnsmiljöer tar ett större grepp än hybridmoln och definieras av de kostnader och den komplexitet som krävs för att hantera och övervaka de många olika molnmöjligheterna. Undersökningsresultatet visar dock att det finns ett utbildningsarbete att göra innan alla nordiska organisationer är samstämmiga i detta.
Från undersökningen: Hur skulle du bäst beskriva multimolnmiljöer?
- Minst två tjänster av samma sort exempelvis IaaS, som integreras av IT för att säkerställa övervakning och regelefterlevnad – 25 procent
- Användning av molntjänster från flera externa molnleverantörer – 21 procent
- Användning av flera olika typer av molntjänster, både privata och publika IaaS-tjänster – 21 procent
- Möjligheten att stärka infrastrukturkapacitet från en dedikerad privat miljö till en publik molnmiljö – 17 procent
- Att vissa applikationer körs off-premise och kopplas ad-hoc till de som körs på plats, exempelvis via API:er – 16 procent