En omfattande rapport från Ledarna inom Privat Tjänstesektor (LPT), som släpptes i samband med ett panelsamtal i Almedalen den 28 juni, visar att 3 av 10 chefer har utsatts för otillåten påverkan.
Det inkluderar hot, våld, trakasserier och påtryckningar från externa parter.
Samtidigt tror fyra av tio chefer att hotet kommer att öka i framtiden.
Under årets Almedalsvecka höll Ledarna inom Privat Tjänstesektor (LPT) ett panelsamtal där de behandlade innehållet i en nysläppt rapport om hot och trakasserier gentemot chefer. I rapporten framgår det att otillåten påverkan är ett utbrett fenomen bland Sveriges chefer. Tre av tio uppger att de någon gång utsatts av påtryckningar från externa parter och sju procent svarar att det har skett det senaste året.
– Flera vittnar om att de blivit utsatta vid flera tillfällen och det är mycket oroande att en betydande andel chefer upplever denna typ av påverkan. Något som kan ha betydande konsekvenser för såväl arbetsmiljö som beslutsfattande, säger Lorri Mortensen Mates, ordförande på Ledarna inom Privat Tjänstesektor (LPT).
Hot och påtryckningar ett växande problem
Rapporten visar även att påtryckningarna ökar. Nära en av tre chefer uppger att de är mer utsatta för hot, våld och trakasserier idag jämfört med för tre år sedan. Samtidigt tror fyra av tio chefer att hotet mot deras personliga säkerhet kommer att öka i framtiden.
– Vår rapport indikerar att hot och påtryckningar är ett växande problem. Något som kan få betydande konsekvenser för chefernas välbefinnande och säkerhet på arbetsplatsen. Detta understryker behovet av att vidta åtgärder för att stärka skyddet och säkerheten, samt även minska risken för mutor och korruption, säger Lorri Mortensen Mates.