Hem Karriär Ny rapport varnar för nördig machokultur inom Data Science

Ny rapport varnar för nördig machokultur inom Data Science

Av Redaktionen

En konkurrenspräglad nördig machokultur – det är en av orsakerna till att Data Science lockar för få kvinnor. Det visar en ny rapport från BCG.

Bristen på kvinnor kan få långtgående konsekvenser för samhället, varnar rapportförfattarna.

Data Science lockar för få kvinnor. Lyckas inte branschen förbättra sitt jämställdhetsarbete riskerar det att leda till teknologi som diskriminerar kvinnor, enligt BCG:s nya rapport What’s Keeping Women Out of Data Science. I dag är färre än var tredje i branschen kvinna.

– Vi vet att resultaten blir bättre när vi har team med olika bakgrunder och infallsvinklar på problemlösning. Vi har dessutom inte råd att missa någon del av talangmarknaden nu när alla branscher skriker efter denna typ av kompetens – här måste företag rannsaka sig själva på vilket sätt de försöker attrahera och få kvinnor att trivas och utvecklas inom data-science-jobb, säger Andreas Lundmark, AI-expert och Nordisk chef för BCG GAMMA.

Tävlingar i kodning och så kallade ”hackatons” är något som avskräcker kvinnliga studenter som är nyfikna på att arbeta inom Data Science, enligt rapporten. Många unga kvinnor ser branschen som tävlingsinriktad och präglad av en osund machokultur.

Rapporten efterlyser att företagen tar tag i sitt imageproblem, bland annat genom att bygga mer inkluderande och samarbetsbaserade kulturer.

– Som i alla andra branscher är det viktigt med dörröppnare och förebilder. Men ansvaret faller tungt även på arbetsgivare. Branschen har seglat lite under radarn när mansdominansen dissekerats. Det är dags att få ett slut på det, säger Andreas Lundmark.

Kunskap i att analysera data blivit bland de mest eftertraktade kompetenserna på arbetsmarknaden. Rapporten genomfördes bland över 9000 nuvarande och nyutexaminerade studenter i data-relaterade fält i cirka 12 länder.

Relaterade Artiklar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Läs Mera >>