Hybrid- och distansarbetets framtidsutsikter kartläggs i en ny internationell undersökning bland företagsledare.
Framtidens arbetsliv är en hett omdebatterad fråga i det svenska näringslivet – och ser ut att fortsätta vara det under de kommande åren.
Enligt en ny rapport som jämför synen på hybrid- och distansarbete är Sverige långt ifrån en ledarposition, och utvecklingen förväntas stå ganska still de kommande åren, medan många andra länder förutspår dramatiska förändringar.
Rapporten Best Practices of Digital Leaders: Customer Experience har tagits fram av analytikerfirman ThoughtLab på uppdrag av ServiceNow. Undersökningen är besvarad av 1 000 beslutsfattare, där Sverige ingår som ett av de 13 länderna.
Bland de svenska respondenterna uppger nära två tredjedelar, 65 procent, att deras verksamheter idag har en arbetsmodell som omfattar hybridarbete, där 29 procent uppger att man i första hand arbetar på distans och 36 procent hybridarbete.
Lika stor andel, 36 procent, uppger att man i första hand arbetar på plats. Om två år förväntar sig respondenterna att 37 procent av företagen ska arbeta kontorsbaserat, 23 procent i första hand på distans, och 40 procent i en hybridmodell.
Utfallet varierar mycket mellan de övriga tolv länderna som omfattas av undersökningen. Det land som sticker ut mest är Irland, där bara 14 procent av de intervjuade företagsledarna uppger att de tillämpar en kontorsarbetesmodell idag, där motsvarande siffra för Japan är 51 procent. I båda länderna förväntas andelen företag med kontorsarbete som norm öka de kommande två åren – i Irland till 20 procent, och i Japan till hela 65 procent. I flera länder, däribland Frankrike, Italien och Spanien, förväntas istället hybrid- och distansarbete öka under de kommande två åren.