Den 28 april är sedan länge Internationella Arbetsmiljödagen.
I år uppmärksammas klimatförändringarnas påverkan på våra arbetsplatser och arbetsmiljö, men hur många företag diskuterar detta internt och har en plan för hanteringen av klimatrisker, frågar Maria Duni, nordenchef på Personio.
Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen, eller lite mer hanterbart: Internationella Arbetsmiljödagen, inträffar den 28 april. Idén med dagen är att höja medvetenheten om dessa problem och hur en bättre hälso- och säkerhetskultur kan minska antalet arbetsrelaterade incidenter och skador. Och i år är temat alltså klimatförändringarna.
För svenska förhållanden är värmeböljorna numera ett återkommande fenomen som drabbar såväl anställda utomhus som inomhus. Ändå har vi inte samma beredskap för hur värmen påverkar som i södra Europa, där till exempel värmeböljor är mer vanliga än här. Men med hög värme kommer även andra effekter. Till exempel sprids vissa sjukdomar lättare i värme och den svenska fästingen stortrivs när temperaturen stiger. I en undersökning från TCO anger nästan var tredje tjänsteman att de påverkats av klimatförändringarna i jobbet. I framtiden tror lika många att arbetsbelastningen kommer öka till följd av till exempel smittspridning.
En av fem ser att deras psykiska hälsa kommer att påverkas negativt och var sjätte tror att extremväder kommer att göra jobbet svårare.
Helt klart är att vi behöver veta mer om klimatförändringarnas inverkan på svenska arbetsförhållanden. Arbetsmarknadens parter – Svenskt Näringsliv, LO och PTK – vill med det treåriga FoU-programmet Arbetsmiljön i den gröna omställningen bidra till ny, användbar kunskap på området. Målet är att uppmärksamma de förändringar inom arbetsmiljön som kan uppstå till följd av den gröna omställningen, och därmed bidra till säkra och hälsosamma arbetsplatser.
Företags hantering av klimatrisker och hur de påverkar arbetsplatsen är också kopplat till det systematiska arbetsmiljöarbetet. I det ingår att arbeta förebyggande och genomföra åtgärder så att de anställda inte skadas, blir sjuka eller på annat sätt far illa. Något varje företag kan göra redan nu är att inventera medarbetarnas syn på klimatfrågorna kopplat till arbetsmiljön. Idag har många medarbetarenkäter och kan komplettera dessa med frågor om klimatfaktorerna. Det är också möjligt att uppmuntra era anställda att använda anonyma kanaler för rapportering, som företagets visselblåsarfunktion, i de fall de upplever att risker inte hanteras på rätt sätt. Här har ert HR-system en viktig roll att spela.
Oavsett hur ni börjar är det nödvändigt att ni skapar en framtidsbild av hur klimatförändringarna påverkar just er organisation. Så varför inte låta den 28 april bli startskottet för ert företags arbete med att uppmärksamma och förstå hur klimatförändringarna påverkar och kommer att påverka era medarbetare och deras arbetsmiljö?