Torsdagen 10 oktober är det dags för årets upplaga av Informationssäkerhetsdagen på Högskolan i Skövde.
Fokus ligger i år på det nya NIS2-direktivet och dess betydelse för att höja nivån på informationssäkerheten i hela EU.
Med talare från både offentlig och privat verksamhet kommer deltagarna få värdefull insikt i hur NIS2 och den nya cybersäkerhetslagen påverkar deras organisationer och vad som krävs för att leva upp till de nya kraven.
Den nya cybersäkerhetslagen, som är planerad att träda i kraft 1 januari 2025, ställer högre krav på informationssäkerhet för organisationer inom kritiska sektorer som transport, sjukvård och tillverkningsindustri. Syftet är att öka informationssäkerheten inom hela EU och stärka skyddet av samhällsviktiga tjänster.
– Direktivet NIS2 och den nya lagen ska helt enkelt höja vår förmåga att hålla emot. De omfattar också många fler sektorer än tidigare – vi går från sju sektorer i NIS1 till 18 i NIS2, säger Rose-Mharie Åhlfeldt, professor i informationsteknologi på Högskolan i Skövde och en av arrangörerna.
Bli vis på NIS
Årets tema för informationssäkerhetsdagen är ”Bli vis på NIS – hur cybersäkerhetslagen påverkar din vardag”. I Sverige finns många företag och organisationer, både små och stora, som jobbar med samhällskritisk verksamhet i såväl offentlig som privat sektor.
– Vi ser ett stort behov av att informera och rusta verksamheter inför de nya kraven. Små och medelstora företag kommer att påverkas i hög grad, och därför satsar vi på att erbjuda konkreta råd och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna, säger Marcus Nohlberg, docent i cybersäkerhet på Högskolan i Skövde och arrangör av dagen.
Bland årets talare finns representanter från både privata och offentliga organisationer. Bland annat kommer André Catry, en av Sveriges främsta profiler inom IT-säkerhet. Han har jobbat med både Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och underrättelsetjänsten. Även Helena Andersson, verksamhetsstrateg på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer medverka för att berätta mer om status i NIS2- och CER-arbetet hos MSB. (CER-direktivet handlar om att göra verksamheter som är viktiga för samhället mer motståndskraftiga, att bli bättre på att hantera risker och hot.)
– Att Helena Andersson kommer är jättekul. Hon deltar aktivt i arbetet med att ta fram den nya lagen, säger Rose-Mharie Åhlfeldt.
Måste öka vår förmåga att skydda information
Konferensen är öppen för företag, kommuner och andra aktörer som berörs av NIS2-direktivet. Deltagarna är bland annat verksamhetsstrateger, informationssäkerhetsspecialister och tekniska experter som vill få en bättre förståelse för hur deras organisationer kan förbereda sig inför den kommande lagen.
– Vi hoppas att dagen ska bidra till ökat medvetande och ge verktyg för att hantera de utmaningar vi står inför. På Högskolan har vi jobbat med frågorna länge och vissa saker blir bättre, men samtidigt blir hotbilden större. Vi är med i Nato och befinner oss i ett globalt säkerhetspolitiskt läge som är svårt. Organisationer måste bli mer medvetna om att deras information är attraktiv, även om de tycker att de är små eller verkar inom ett ointressant område. All information är attraktiv ur ett internationellt perspektiv, och vi måste öka vår förmåga att skydda den, säger Rose-Mharie Åhlfeldt.
Informationssäkerhetsdagen är ett samarrangemang mellan samverkansplattformen PICS (Privacy, Information Security and Cyber Security) och samverkansprojektet ShiftLabs. Evenemangets syfte är att stärka kompetensen inom informationssäkerhet både i regionen och på nationell nivå.
När: Torsdagen 10 oktober kl. 9:30-16
Var: Insikten, Portalen, Högskolan i Skövde, Kanikegränd 3A
Störst möjlighet att få en pratstund med någon av talarna eller deltagarna är
– vid välkomstminglet kl. 9:30-10
– under lunchpausen kl. 11:50-12:50
– vid avslutet med fika och mingel kl. 15-16.