Antalet elever som sökt Vård- och omsorgsprogrammet som förstahandsval på Strömbackaskolan har ökat markant.
I år har 26 elever sökt utbildningen – ett stort kliv framåt jämfört med 2021 då endast sju elever sökte utbildningen i första hand.
Under 2022 var det 12 förstahandssökande och under 2023 och 2024 har de varit 18 sökande båda åren. Rektor Per Boman hoppas att det är ett trendbrott som kommer hålla i sig framöver och att ansökningarna förhoppningsvis kommer öka ännu mer:
-Vård och omsorg är på uppåtgång och är verkligen en bransch med många valmöjligheter till jobb och vidareutbildningar. Vi är väldigt glada att vi har så många sökande till höstens utbildning. Förhoppningsvis blir vi två vård- och omsorgsklasser och det har vi inte varit på många år.
Framgångsfaktorer
-Vi har samverkat med socialtjänsten i Piteå kommun och Region Norrbotten i många år. Vi började jobba med Vård- och omsorgscollege 2015 och när den formen avvecklades regionalt fortsatte vi i Piteå att jobba tillsammans under namnet Vård i Piteå – VIP. Piteå sjukhus, psykiatrin i Öjebyn och socialtjänsten är med i samverkan och vi hjälps åt att marknadsföra utbildningen. Vi delar också ut omvårdnadsstipendiet till en avgångselev varje år, det har vi gjort sedan 2003, och vi uppmärksammar årets handledare, säger Per Boman, rektor, vård- och omsorgsprogrammet, Strömbackaskolan, Piteå kommun och fortsätter:
-Lärarna på vård- och omsorgsprogrammet gör ett fantastiskt fint jobb och de marknadsför också utbildningen via ett Instagramkonto. Sedan har vi satsat på ett utbyte med andra länder där elever får göra sin APL utomlands och så tar vi emot elever som får göra APL i Piteå. Hittills har vi haft utbyte med Norge och Island.
Annika Niklasson, gymnasiechef för Strömbackaskolan, är stolt och glad över resultatet:
-Vi har satsat mycket på vår vård- och omsorgsutbildning och det är fint att se att det nu ger resultat i ökat antal förstahandssökande. Samverkan med socialtjänsten och regionen är en viktig del i vårt arbete – vi gör det tillsammans för Piteås framtid.
Praovecka för årskurs 8 och 9
Socialtjänsten arbetar sedan 2023 med att ta emot praoelever från årskurs åtta och nio.
-Det här är en bred satsning från socialtjänstens sida, vi tror på att visa bredden av våra verksamheter innan det är dags att söka till gymnasiet. Vi har gjort ett upplägg under en vecka där eleverna får besöka olika verksamheter och vi har fått positiv återkoppling från dem, det är jätteroligt. Och handledarna som tagit emot eleverna har varit fantastiska på att berätta och göra praon rolig. Förhoppningsvis har praon väckt ett positivt intresse som motiverat fler att söka till vård och omsorg, säger Annika Risberg, utvecklingsledare, socialtjänsten, Piteå kommun.
Jobbgaranti i Piteå kommun
En annan del som kan ha påverka det ökade söktrycket är jobbgarantin.
-De elever som klarar sin yrkesexamen till undersköterska och har godkänd praktik är garanterade en tillsvidareanställning hos Piteå kommun. De får önska i vilken vård- och omsorgsverksamhet hos oss som de vill arbeta, säger Annika Risberg.
-Det är oerhört glädjande nyheter att så många sökt sig till vård- och omsorgsprogrammet i år. Alla eleverna är mer än välkomna att arbeta hos oss efter slutförd utbildning, Jag hoppas också att Per har rätt och att det är ett trendbrott vi ser, det är precis vad Piteå behöver. Det visar också på styrkan i att fler aktörer arbetar tillsammans mot samma mål. säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.