Traditionellt sett har det funnits gott om tech-jobb i den svenska huvudstaden där flera startups har påbörjat sin resa.
Klarna och Spotify är två exempel på bolag som har bidragit till att göra Stockholm till ett nav för programmerare och andra inom liknande yrken.
Men årets Smart city index från ProptechOS visar att arbetsmarknaden inom detta område inte är lika stark som tidigare i förhållande till andra huvudstäder i Europa.
Stockholm finns inte med på topp-10 listan över de bästa tech-arbetsmarknaderna i Europa. Den svenska huvudstaden fick bara 37 av 100 poäng inom kategorin som utgjordes av de två faktorerna antal lediga tech-jobb samt antal lediga tech-jobb per 100 000 invånare.
Huvudstäder i Västeuropa har starka tech-arbetsmarknader
Samtliga fem huvudstäder som får högst poäng på delen av Smart city index 2024 som rör tech-arbetsmarknaderna ligger i västra Europa. Lissabon och OS-värden Paris delar på förstaplatsen, de båda städerna uppnår 89,1 poäng av 100.
Bakom dem följer Berlin samt Amsterdam där det finns gott om karriärmöjligheter. London, tvåa på totalindexet över Europas smartaste huvudstäder, fullbordar topp 5 inom segmentet tech-arbetsmarknad.
Stockholm är fortsatt attraktivt för startups
Trots att Stockholm får svaga poäng inom tech-arbetsmarknad, så finns det andra kategorier på indexet där den svenska huvudstaden får bättre poäng. När de tre segmenten vägs samman hamnar Stockholm på sjunde plats över de smartaste huvudstäderna i Europa med 59 poäng av 100 vilket kan jämföras med vinnaren Paris 76,4.
Den höga placeringen kan delvis tillskrivas Stockholms välutbyggda infrastruktur och utmärkta möjligheter till snabb internetuppkoppling. Dessa faktorer skapar gynnsamma förutsättningar för företag inom IoT och AI att etablera sig i staden och det återspeglas i indexet, där Stockholm rankas som Europas sjätte bästa stad inom kategorin uppkoppling och infrastruktur. Inom denna kategori fick Stockholm 65 poäng, vilket bland annat baseras på antalet AI-bolag per 100 000 invånare samt antalet IoT-bolag.
Metodik
Vi analyserade 16 olika faktorer, indelade i de tre kategorierna Techinfrastruktur och uppkoppling, Grön infrastruktur och Techarbetsmarknad för att skapa ett viktat index med jämförbar data baserat på OECDs riktlinjer för smarta städer. Alla 16 faktorer vägde lika tungt i det slutliga indexet. Indexet innehåller 68 städer varav 23 är europeiska huvudstäder och 48 är stora amerikanska städer. Varje faktor standardiserades och tillskrevs ett värde mellan 0 och 100 för att säkerställa att data punkterna kunde jämföras. Analysen genomfördes i april 2024.