Vi har alla olika sätt att lära oss och ta in ny information.
Det kan dels handla om att vilja analysera på detaljnivå för att förstå helheten, eller så kan det vara mer önskvärt att få en överblick först.
Oftast har vi inte bara en utan en kombination av flera olika lärstilar. Har du koll på hur du lär dig bäst?
Lärstilar enligt VAK-modellen:
Visuellt lärande
Personen med visuell lärstil använder sig främst av synen vid inlärning. Det kan vara genom bilder och rörligt material såsom diagram, tabeller och video. Det är inte helt ovanligt att denna person har lättare för att komma ihåg ansikten men svårare för namn.
Metoder att använda sig av:
- Läsa och skriva anteckningar
- Mindmaps
- Använda färg för att markera ut det viktigaste
Auditivt lärande
Denna lärstil passar dig som föredrar att använda dig av din hörsel. Du har exempelvis lätt för att ta in information när du sitter och lyssnar på en föreläsare. Namn fastnar oftast lättare än att känna igen ansikten. Att diskutera olika ämnen är något som bidrar positivt till ditt lärande.
Metoder att använda sig av:
- Diskussioner/samtal
- Instruktionsfilmer eller i annan talad form
- Podcast
Kinestetiskt lärande/Taktilt lärande
För denna lärstil är det viktigt med rörelse och inlevelse. Denna person behöver dessutom förstå syftet bakom varför det är viktigt att lära sig det specifika ämnet. Lyckas inte budskapet nå fram till personen i fråga kan det resultera i bristande engagemang. Personen lär sig bäst genom att få kunna praktisera det själv.
Metoder att använda sig av:
- Ta ofta pauser
- Miljöombyte
- Workshops och gruppövningar
- “Learning-by-doing”
Hur kan du som chef/HR tillämpa lärstilarna på arbetsplatsen?
På jobbet kan vi i större grad påverka hur vi väljer att arbeta. Är du chef eller HR-personal kan du dock fundera på om det finns sätt att tillämpa teorin om lärstilar på arbetsplatsen. Att testa nya sätt att arbeta gynnar inte bara oss vad gäller anpassad lärstil, utan det skapar även en variation i arbetet. Det kan bland annat handla om att ha fler workshops eller gruppövningar där ni diskuterar olika mål. Var inte rädd för att vara lekfull och kreativ. Att diskutera mer i grupp kan också leda till en bättre kommunikation och sammanhållning i gruppen.
Du som chef kan alltid fråga hur dina medarbetare önskar att arbeta. Det ger dig möjligtvis nya idéer för hur arbetet kan läggas upp.
Nyfiken på att veta mer om oss på Eduhouse? Kontakta oss så hjälper vi dig nå framgång med ett kontinuerligt lärande!