Artificiell intelligens är sedan länge förbi hajpstadiet – och är nu en teknik som håller på att omvandla vårt dagliga arbetsliv på riktigt.
Genom att använda AI på arbetsplatsen kan vi befrias från monotona uppgifter och istället lägga tiden på mer meningsfulla sysslor.
Men för att lyckas i den här övergången krävs en strategi med fokus på att involvera användaren och på kompetensutveckling, skriver Claus Jepsen, produkt- och teknikchef på Unit4.
Vi behöver formulera en vision av hur resan mot den AI-drivna arbetsplatsen ser ut och förstå vad den kommer att innebära för oss.

Claus Jepsen, produkt- och teknikchef på Unit4.
Att integrera AI i arbetsmiljön har flera uppenbara fördelar: Vi kan låta tekniken sköta de repetitiva, tråkiga sysslorna och låta de anställda istället fokusera på mer stimulerande uppgifter. AI kan också förbättra vår förmåga att fatta insiktsfulla beslut med hjälp av data och analyser.
Diskussionen om AI i arbetslivet präglas dock av både optimism och oro. Vissa lyfter möjligheterna med ökad effektivitet och bättre beslutsfattande, medan andra ser en risk för att människors jobb i framtiden ersätts av robotar. För att navigera i denna snabbt föränderliga miljö krävs både förståelse för det vi gör och noggrann planering.
Vi befinner oss fortfarande i AI:s inledande fas, där tekniken främst fungerar som en assistent som automatiserar arbetsuppgifter och ökar produktiviteten. Framöver väntas AI utvecklas till en osynlig, självgående agent som hjälper medarbetarna att skapa innovation och som skapar konkurrensfördelar för organisationen. Enligt en prognos från analysföretaget IDC kommer 80 procent av IT-cheferna att behöva genomföra betydande organisatoriska förändringar fram till 2028 för att fullt ut kunna dra nytta av tekniken och skapa en snabbfotad och kunskapsdriven digital organisation.
AI kommer att förändra arbetsplatsen
För att AI ska fungera optimalt i verksamheten krävs inte bara tekniska uppdateringar, utan också kulturella förändringar på arbetsplatsen. Det är viktigt att personalen verkligen är redo att använda och dra nytta av den data som finns till hands i en värld där tekniken utvecklas snabbt.
Organisationerna behöver anpassa sig till nya arbetssätt genom att främja samarbete och decentraliserat ledarskap där enskilda team har mandat att fatta beslut. Framtidens personalstyrka måste också utveckla en djupare kompetens för att hantera komplex information, förfina sina analytiska färdigheter och maximera användningen av AI-verktyg. På så sätt kan de dra nytta av strategiska insikter och djupgående analyser.
Vid implementering av AI är det avgörande att organisationer noggrant överväger vilka problem det är som de avser att lösa. Vi behöver flytta fokus från att bara titta på att öka produktiviteten till att också se teknikens bredare potential att utveckla eller till och med stöpa om affärsmodellerna. En del företag ser AI som ett sätt att minska personalstyrkan, men en viktigare fråga är: Vilka långsiktiga förbättringar kan AI tillföra företaget?
Så byggs organisationens AI-strategi
Att integrera AI i verksamheten innebär mer än en teknisk uppgradering. IDC rekommenderar tre centrala strategier för framgångsrik utveckling:
AI med fokus på människor – Tekniken bör förstärka medarbetarnas kapacitet snarare än att ersätta dem. Detta bygger förtroende och främjar en kultur av transparens, vilket uppmuntrar innovation och experimenterande inom organisationen.
Involvera användarna – Tekniska skiften medför osäkerhet. Genom att involvera användarna tidigt säkerställs att de förstår sina roller och vilka förväntningar som finns på dem. Det skapar engagemang och ökar acceptansen för förändring.
Kompetensutveckling – AI utvecklas snabbt, vilket kräver kontinuerlig utbildning för att säkerställa att medarbetarna kan hantera och maximera tekniken. Detta minskar inte bara rekryteringskostnader, utan stärker även organisationens rykte som en innovativ och attraktiv arbetsgivare.
Genom att se bortom den kortsiktiga hajpen och fokusera på långsiktig strategisk förändring kan företagsledare skapa ett AI-drivet kontor som är redo att möta framtidens utmaningar. Om resan genomförs rätt kan AI bli ett kraftfullt verktyg för att skapa en mer innovativ och stimulerande arbetsmiljö för alla anställda.
Claus Jepsen, produkt- och teknikchef på Unit4.