Industriutbildningar är en kritisk del av Skellefteå kommuns utbildningsutbud och en viktig förutsättning i den pågående samhällsomvandlingen.
Tillsammans med bland annat branschorganisationer jobbar nu Skellefteå kommun för att ansöka om certifiering av lokala industriutbildningar via Teknikcollege.
Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Skellefteå kommun har dialog med branschföreträdare om framtiden för tekniska utbildningar och om Teknikcollege som en möjlig väg att gå för Skellefteå.
– Vi från Teknikbranschen välkomnar detta initiativ med stor entusiasm. Kompetensförsörjningen är en av de mest kritiska frågorna vi arbetar med, och Teknikcollege har visat sig vara mycket framgångsrikt i andra delar av landet. Genom kvalitetssäkring och nära samarbeten med branscherna har intresset för dessa utbildningar ökat i de regioner som har implementerat Teknikcollege. Vi hoppas nu att samma framgång kommer att uppnås i de kommuner som nu ansluter sig till samarbetet. Möjligheten att certifiera sin utbildning är inte exklusiv för kommunal verksamhet utan även friskolor kan delta, säger Magnus Broman, rådgivare på branschorganisationen Teknikföretagen.
– Träbranschen är positiva till Teknikcollege för den framtida kompetensförsörjningen i regionen. Det har visat sig vara en framgångsfaktor i andra landsdelar med ökat intresse och kvalité för dessa utbildningar. Vi ser framemot samma utveckling och ett nära samarbete med de kommuner som ansluter i Västerbotten, säger Lena Drugge, verksamhetsledare för Träbransch Norr.
De gymnasieutbildningar som kommunen vill certifiera i Teknikcollege är industriprogrammet, el- och energiprogrammet, teknikprogrammet, naturvetenskapsprogrammet och naturbruksprogrammet, vilket också inkluderar vuxenutbildningar på gymnasial nivå inom utbildningsområdet.
– När det gäller det praktiska är vi i ett tidigt skede just nu, där vi tittar på hur vi kan lägga upp arbetet med ansökan om Teknikcollegecertifiering tillsammans med de aktörer som uttryckt intresse. Vi har sett på tidigare exempel att en certifiering stärker och främjar den här typen av utbildningar. Både när det gäller kvaliteten men också i att få fler ungdomar att upptäcka och välja industriutbildningar, säger Christer Westlund, avdelningschef för gymnasiet, vuxenutbildningen och arbetsmarknadsenheten på Skellefteå kommun.
Konceptet Teknikcollege drivs av Industrirådet, som består av industrins fem fackförbund och elva arbetsgivar- och branschorganisationer. Teknikcollegecertifierade utbildningar utgör en nationell kvalitetssäkring där regionala företag är närvarande i utbildningen, det gäller exempelvis i allt från att delta i undervisning till att erbjuda praktikplatser, sommarjobb och projektarbeten.