En grupp forskare vid Marie Cederschiöld högskola förmedlar i rapporten Implementering av arbetssättet Active support i Sverige slutsatserna av kvalitativa intervjuer med personal och chefer på fyra svenska gruppbostäder.
Syftet med studien har varit att utvärdera implementeringen av det evidensbaserade arbetssättet Active support.
Active support är ett arbetssätt som har utvecklats i England och Australien för personer med intellektuell funktionsnedsättning som bor i gruppbostad. Det har använts internationellt under decennier för att öka inflytande, delaktighet och valmöjligheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Arbetssättet handlar om att utbilda och träna personal, bland annat med stöd av praktiknära ledare, i syfte att bättre stödja personer med intellektuell funktionsnedsättning så att de boende får mer inflytande och kontroll över sin vardag.
Studien har undersökt processen att implementera Active support på fyra svenska gruppbostäder, mellan våren 2021 och hösten 2024. Huvudfrågan handlade om hur det fungerar att ta ett arbetssätt som utvecklats utomlands och använda det i en svensk kontext.
Arbetsmetoden fungerar generellt väl
Resultaten tyder på att det fungerar utmärkt att använda Active support i Sverige och att det inte krävs några större ändringar i arbetsmetoden för att den ska fungera, men att det finns behov av stödjande strukturer. De som arbetar på gruppboenden beskriver Active support som ett arbetssätt som passar in mycket väl med svenska värderingar och i den svenska arbetskulturen. Active support upplevs som ett sätt att konkretisera den svenska lagstiftningens mål för personer med funktionsnedsättning.
Personalen beskriver även att Active support berikar och fördjupar arbetet utifrån den befintliga värderingsgrunden på boendet. Genom feedback och självreflektion utvecklar och nyanserar personalen sitt förhållningsätt på ett sätt som de bedömer får synbara effekter på brukares delaktighet, aktivitet och självbestämmande i det vardagliga livet på boendet.
Enligt resultaten av studien behöver det praktiknära ledarskapet, som är en viktig del av Active support, utföras av någon som är på plats varje dag, vilket verksamhetschefer på gruppboenden inte alltid är. Den praktiknära ledaren behöver också ha rätt kompetens och en legitimitet hos personalen.
Erfarenhetsutbyte mellan verksamheter centralt
De slutsatser som presenteras i studien visar bland annat att:
- Active support kan användas i en svensk kontext med mindre anpassningar och passar väl med nationella styrdokument och med rådande värderingar inom funktionshinderområdet.
- Implementeringen kräver förankring i organisationen och rimliga förutsättningar behöver skapas redan initialt. En tidsmässig planering för de olika momenten behövs samtidigt som förutsättningarna för varje verksamhet behöver en viss flexibilitet.
- En betydande faktor är god kvalitet på utbildning och handledning. Särskilt viktigt är att få konstruktiv feedback från någon som har erfarenhet och kompetens liksom att det finns möjligheter till regelbunden reflektion kring arbetet med Active support.
- Reflektionsmöjligheter liksom erfarenhetsutbyte mellan verksamheter är
centrala för att arbetssättet ska leva vidare och utvecklas. Att som man gjort på en
gruppbostad involvera de boende i observationer och feedback till personal är ett exempel
på utveckling.
Författare av rapporten är professor Magnus Tideman, fil. Dr. Maria Ingemarson, forskningsassistent Ninna Oom och doktorand Jenny Aspling. Samtliga verksamma på Institutionen för socialt arbete. Projektet ingår i forskningsprogrammet MOD och har finansierats av Stiftelsen Sävstaholm.
I denna studie har främjande och hindrade faktorer för implementeringen av Active support varit i fokus. Effekterna av arbetssättet för de boende och personalen redovisas i Jenny Asplings kommande doktorsavhandling.