Hem Arkitektur Topp 5 – Yrkesrollerna som kunde ta bäst betalt 2019

Topp 5 – Yrkesrollerna som kunde ta bäst betalt 2019

Av

Brainville, Nordens ledande mötes- och marknadsplats för konsultuppdrag, har för femte gången kartlagt den nordiska konsultmarknaden.

Det andra halvåret 2019 präglades av sällsynt samsyn och stabilitet på marknaden – både köpare och säljare ökade sina snittpriser med 3 procent. Bäst betalt fick iOS-utvecklarna medan köparnas betalningsvilja var lägst för att anlita systemtekniker. 
 
– Det andra halvåret 2019 bjöd på relativt få överraskningar, tvärtom ser vi att köpare och säljare var synnerligen eniga om vad uppdraget bör kosta. På prisfronten var det framför allt iOS-utvecklarna som stack ut med ett begärt timpris på 814 kronor, 110 kronor lägre än vad köparna var beredda att betala. En tänkbar orsak till differensen kan vara ett generellt behov av senior utvecklarkompetens medan utbudet i större utsträckning består av juniora konsulter, säger Manuel de Verdier, vd på Brainville. 
 
Det är nu femte gången som Brainville kartlägger den nordiska konsultmarknaden och publicerar Konsultrapporten. Rapporten ges ut halvårsvis och är baserad på riktiga uppdrag som publiceras på Brainvilles plattform, mätt och redovisat under H2 2019. Under helåret 2019 fanns det drygt 16 500 bolag registrerade på Brainville och det publicerades konsultuppdrag till ett värde av 25 miljarder kronor. 

Under rapportperioden fortsatte Brainville att växa i nya branscher utanför IT-sektorn, en tillväxt som syns både i en kraftig ökning av antalet publicerade konsultuppdrag och ett ökat antal annonsörer. 
 
– Två roller som sticker ut är sjuksköterskor och ekonomer. Något oväntat minskade efterfrågan på sjuksköterskor, en yrkesgrupp som var en av den förra rapportens vinnare. Samtidigt ökade efterfrågan på ekonomer för andra halvåret i rad och vi ser att det dessutom rör sig om en kraftig ökning. Den ekonomiska krisen som följer i Coronavirusets spår lär ge stora effekter inom båda dessa yrkesgrupper, i dagsläget är det dock för tidigt att försöka estimera hur det hela kommer att utvecklas, säger Manuel de Verdier. 

Utvalda topplistor från Konsultrapporten:

Topp 5 – Yrkesrollerna som kunde ta bäst betalt*
1 iOS-utvecklare – 924 kronor per timme
2 Agil coach – 912 kronor per timme
3 BI-konsult – 899 kronor per timme
4 Scrum Master – 880 kronor per timme
5 Python-utvecklare – 879 kronor per timme

Topp 5 – Yrkesrollerna som var mest eftersökta på Brainville
1. Systemutvecklare
2. Projektledare
3. Ingenjör
4. Ekonom
5. Data/databas-konsult

Topp 5 – de mest efterfrågade kunskaperna på Brainville
1. Java
2. .Net
3. Linux
4. Python
5. HTML/CSS

Relaterade Artiklar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Läs Mera >>