Den arbetsbaserade delen av socialförsäkringen gäller för alla som arbetar i Sverige.
Även gigarbetare täcks därmed av socialförsäkringen, men det oregelbundna arbetet kan leda till problem.
Det visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
Gigarbetare kan stöta på problem vid ansökan om sjukpenning, föräldrapenning och vab hos Försäkringskassan.
– Problemen grundar sig i att försäkringen är konstruerad för regelbundna tillsvidareanställningar, medan gigarbete ofta är oregelbundet och oförutsägbart, säger Ottilia Eriksson, projektledare på ISF.
Socialförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet vid förlorad arbetsinkomst. Ersättningarna baseras därför på den framtida inkomsten.
– Men det går inte att beräkna den framtida inkomsten för gigarbetare eftersom de inte vet hur många uppdrag de får och när de får dem. Det gör att de inte kan förutse hur mycket de kommer att tjäna framöver, säger Ottilia Eriksson.
Gigarbetare kan också ha liknande arbete men vara anställda, egenanställda eller egenföretagare. De olika anlitandeformerna påverkar Försäkringskassans bedömningar och gör att likartat arbete kan bedömas på olika sätt. Det kan också vara svårt att avgöra vilken anlitandeform en gigarbetare har.
Dessutom har gigarbetare oftast inte en arbetsgivare som kan hjälpa till med rehabilitering och inkomma med uppgifter till Försäkringskassan.
– Gigarbete kan vara ett otryggt arbete för många av dem som utför det. De med otrygga arbeten har även en osäker tillgång till försäkringen. Problemets ursprung på arbetsmarknaden innebär att det bör hanteras just på arbetsmarknaden. En anpassning av socialförsäkringen till gigarbetet riskerar snarare att leda till att osäkerhet och bristfälliga arbetsvillkor befästs och legitimeras, säger Ottilia Eriksson.