Hem Jobb 2020 Q1 – Lugnet före stormen i konsultbranschen

2020 Q1 – Lugnet före stormen i konsultbranschen

Av Redaktionen

Q1-rapporternas siffror för de börsnoterade konsultbolagen visar endast marginella försämringar på tillväxt och resultat till följd av Covid-19. Däremot är osäkerheten stor framöver och många bolag har permitterat samt varslat medarbetare. Cinode har sammanfattat och analyserat konsultbolagens Q1-rapporter i en infographic.

Radar spår att it-konsultbranschen kommer sjunka med 23 procent under året. Q1-rapporterna är dock stabila med marginell påverkan av Covid-19. Men framöver är osäkerheten större. Många bolag har korttidspermitterat och även varslat personal.

 – De allra flesta konsultbolagen levererar stabil tillväxt och resultat under Q1. Men osäkerheten framåt är stor och vi vet att flertalet bolag har korttidspermitterat och även gjort personalnedskärningar. Q2 blir tuffare och framför allt det tredje kvartalet efter semestrarna då många uppdrag har tagit slut och efterfrågan är mindre än utbudet, säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode, vars plattform digitaliserar konsultbranschen.

Hälften av bolagen har högre rörelsemarginaler jämfört med förra året. HiQ har högst marginal medan Prevas och Projektengagemang är de bolag som har förbättrat sig mest.

 – De bolag som har stor del av sin omsättning inom industri och retail kommer få det tufft närmaste tiden. Branschdiversifiering blir viktigt samtidigt som bolagen behöver ställa om och arbeta närmare kunderna med nya affärsmodeller som minimerar riskerna för kunderna. Digitalisering och tjänstepaketering i kombination med att bygga nätverk och eko-system tillsammans med andra konsultföretag blir framgångsfaktorerna, avslutar Mattias.

 

Relaterade Artiklar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Läs Mera >>