”Fler i arbete, mer tillväxt i Greater Copenhagen” var temat för mötet i Greater Copenhagen Task Force, som hölls på Sveriges ambassad på måndagsförmiddagen.
På plats var Jessica Rosencrantz (M), Sverige EU-minister med ansvar för nordiska frågor, och Morten Dahlin (V), Danmarks minister för nordiskt samarbete.
Efter det reviderade Öresundsavtalet är det nu viktigt att komma vidare med nästa steg, det rådde det enighet om på mötet. Om fler gränshinder rivs, kan fler ta jobb över Öresunde och därmed stärka tillväxten och utvecklingen i hela regionen. De båda ministrarna visade stort engagemang i frågan om hur arbetsmarknadsintegrationen kan stärkas.
Under mötet diskuterade olika gränshinder och möjliga förslag från aktörer i regionen, däribland samarbeten mellan arbetsförmedlingarna och andra insatser som kan underlätta jobbsökandet över Öresund och så diskuterades de digitala gränshindren.
Ett bra möte, framför allt för att diskussionen om arbetsmarknad och digital integration blev så konkret, menade ministrarna.
– Arbetsmarknadsintegrationen är väldigt viktig. Det handlar om att säkra, att folk som gärna vill ha jobb, också kan få jobb och på sätt skapa tillväxt och utveckling för Sverige och Danmark. Jag ser en stor potential i att stärka samarbetet mellan företag, myndigheter och människor i regionen, sa Morten Dahlin.
– De digitala frågorna är centrala för att öka integrationen i regionen. Vi talar ofta om att riva gränshinder, som utmaningar kring e-legitimation, men mycket handlar också om att se till att inte bygga nya. I den digitala utvecklingen måste vi ha det med oss, att vi ska tänka in integration och samarbete redan när vi skapar nya system, sa Jessica Rosencrantz.
– Det var ett mycket bra möte idag. Vi märker att ministrarna är mycket engagerade i Greater Copenhagen Task Force och vi är glada att de prioriterar att komma hit. Jag är mycket optimistisk att vi med deras hjälp ska kunna få bort många av de gränshinder som bromsar den integrerade arbetsmarknaden, så att fler människor och företag kan ta jobb och rekrytera på tvärs över Öresund. Vi har ett mål om 30.000 pendlare år 2030 och det kommer vi också att nå, säger Lars Gaardhøj, ordförande i Greater Copenhagen.
Greater Copenhagen är ett politiskt samarbete mellan Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Själland, Region Halland och samtliga 85 kommuner i Greater Copenhagen. Samarbetet etablerades i 2016 för att skapa tillväxt och öka sysselsättningen i hela Greater Copenhagen-regionen.