Ett stort kostnadsdrivande hinder med digital registrering hos verkstäderna har varit att man måste hantera många olika portaler där tjänster ska loggas, en för varje bilmärke.
De olika systemen gör det väldigt krångligt och tidskrävande för verkstäderna.
Det är en klar fördel när kundmottagaren eller mekanikern endast behöver logga vilken service som utförts, och sedan välja om informationen ska skickas till Digital Servicebook eller till bilens originalservicebok om fordonet har en sådan, säger Bo Ericsson på Fordonsjuristen.
Företaget Digital Servicebook (DSB) har ingått samarbetsavtal med Mekos tre norska verkstadskedjor och bedömer att 70–80% av verkstäderna vill ha sin servicehistorik loggad digitalt. Enligt uppgift har DSB nu börjat få ett bra fäste i Norge, nyligen meddelades att Sjekkpunkt-verkstadskedjan har ingått ett avtal med DSB och att man har rullat ut detta på nästan alla Sjekkpunkt-verkstäder, med några få undantag.

Teis Jaakkonen Nielsen, DSB & Ulf Stefanssson, Fordonsjuristen
I skrivande stund har runt 250 verkstäder från Meko-gruppen i Norge tagit till sig Digital Servicebook, men det kommer sannolikt bli fler. Målsättningen är att 70–80% av verkstäderna nu upptäcker hur bra den här produkten är och att det blir allmänt känt, då spår man en stark tillväxt av prenumeranter.
Fordonsjuristen har rekommenderat Digital Servicebook i många år, och vi hoppas verkligen att fler följer efter även i Sverige. Det är självklart ett avtal där verkstäderna själva bestämmer om de vill använda Digital Servicebook, säger Bo Ericsson.
En smart tjänst som verkstaden kan sälja är att mäta elbilens batterikapacitet och införa den i Digital Servicebook. Det stärker bilägaren vid inbytestillfället att kunna visa hälsotillståndet på batteriet (State of health). Dessutom behöver begagnatbilhandlaren inte söka igenom bilen efter papper från verkstadsbesök för att kunna se servicehistoriken.
Fordonsjuristen rekommenderar att man besöker Kompetensdagen 8 maj då Digital Servicebook ger en intressant föreläsning.