Färre män är intresserade av techbranschen, i kontrast till kvinnorna som ökat sitt intresse.
Samtidigt har kvinnors digitala självförtroende ökat under pandemin med en knapp femtedel.
Däremot är digitalt utanförskap ett ännu större orosmoln, vilket 7 av 10 tror kommer att öka. Det visar rapporten Tomorrow Report som Nexer nyligen lanserade, samtidigt som de lanserade sitt nya företagsnamn och lämnade Sigma Group.
- 17% av svenskar mellan 18–65 år kan tänka sig vidareutbilda sig för att ta sig in i IT-branschen, 22% män (23% år 2019) och 13% kvinnor (11% år 2019).
- 51% av kvinnor säger sig ha gott digitalt självförtroende jämfört med 43% ett år innan.
- 7 av 10 tror att det digitala utanförskapet blir värre i Sverige.
- 46% av kvinnor mellan 30–59 år tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete.
- 55% av män mellan 45–59 år är oroliga för att digitalisering i samhället leder till arbetslöshet.
En gamechanger för IT-branchen och Sverige
Om den rådande förändringstakten håller i sig, där färre män än fler kvinnor är intresserade av IT/Tech, så prognostiseras det att redan år 2024 är det fler kvinnor än män som är intresserade av att utbilda sig och arbeta inom IT/tech. Samtidigt krisar industrin med stor kompetensbrist, hela 70.000 till år 2024 enligt IT&Telekomföretagen. Rapporten Tomorrow Report visar även att antal kvinnor med gott digitalt självförtroende ökat med nästan en femtedel sedan pandemin startade.
– Det är otroligt spännande uppgifter och nu måste alla ta kvinnornas intåg i vår mansdominerade bransch på allvar. Det är en gamechanger för IT-branchen och för Sverige som land. Att kvinnor generellt har ökat sitt digitala självförtroende så pass mycket under pandemin är även det en indikator på att Sverige på vissa fronter under pandemin har hoppat många år in i framtiden, säger Lars Kry, vd på Nexer, tidigare Sigma IT.
Kvinnor kräver distansarbete, män oroliga för arbetslöshet
I statistiken med 2001 respondenter så visar sig möjlighet till distansarbete vara viktigast för kvinnor mellan 30–59 år (46 procent). För män mellan 45–59 så är det oro för att bli arbetslös till följd av digitalistering som sticker ut (55 procent). Hela 70 procent tror att digitalt utanförskap kommer bli värre och 65 procent att det kommer bli ont om mänsklig kontakt.
– Oron för framtiden blir mer intensiv, samtidigt ser vi att förhoppningarna tack vare ny teknik blir större. Detta tyder på att det finns en balanserad och nyanserad bild över teknikens möjligheter och risker. Vi uppskattar möjligheten med tekniken där 3 av 4 svenskar tror att vi ersätter kroppsdelar med ny teknik såsom chip inom 17 år samt 12 procent av svenskarna tror att vi har möjlighet till evigt liv inom 47 år. Det får ändå anses som en stor tilltro till ny teknik. Vad detta sedan medför för individ och samhälle är frågor som vi gärna diskutera mycket och med många, avslutar Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Nexer, tidigare Sigma IT.