[KRÖNIKA] Den hybrida arbetsplatsen fick fäste under pandemin och fortsätter att forma våra liv och i synnerhet den tekniska utvecklingen.
Generellt går det att se fyra trender som kommer forma datorbranschen de kommande åren, säger Daniel Lindberg, country manager på Lenovo Sverige.
Av Daniel Lindberg, Country Manager på Lenovo i Sverige
Coronapandemin gav en rejäl skjuts åt digitaliseringen av samhället och gjorde det hybrida arbetssättet till en ny norm hos många företag, och kommer för alltid att ha förändrat hur vi använder teknik.
Eftersom den digitala transformationen fortsätter att öka, kommer vi sannolikt fortsätta se en värld i behov av ny teknik.
Från min position är det ganska tydligt att det är särskilt fyra trender som slagit rot under pandemin. Trender som kommer att forma branschens utveckling för både konsumenter, företag och producenter.
- Skillnaden mellan arbetsliv och privatliv suddas ut ytterligare – även när det kommer till hårdvara
När arbete och privatliv smälter samman behöver även hårdvaran vara flexibel och kunna hantera allt från tunga datorprogram till personliga behov på underhållningsfronten. Datorer ska idag både leverera prestanda för krävande arbetsuppgifter och samtidigt leverera underhållning på fritiden.
Den stationära datorn är också under förändring. Flera nya generationer av mindre PCs visar att framtidens stationära datorer är så kompakta och lätta att du kan ta dem med dig nästan överallt, när uppgifter kräver högre prestanda än vad en bärbar dator kan leverera.
- Professionella lösningar för videokonferenser flyttar in i det privata rummet
Gränsen mellan privatliv och arbetsliv suddas också ut när det kommer till professionell utrustning för videokonferenser. Glöm stora, förkromade videokonferenslösningar som bara kan bokas i kontorets största och bästa mötesrum om du vill ha bästa möjliga video- och ljudkvalitet under möten.
Utvecklingen av allt-i-ett-videokonferenslösningar för små och medelstora mötesrum har tagit fart. I den utvecklingen ingår även lösningar för hemmakontoret, där det successivt tillkommer lösningar som kan matcha kontorets kvalitet både ljud- och bildmässigt, utan att kosta en förmögenhet. För det är helt enkelt ett krav på de flesta företag att kunna hålla professionella digitala möten, oavsett om de sker på kontoret eller hemma.
- IT på abonnemang
Digitaliseringen fortgår i en rasande fart och ny teknik introduceras ständigt.
I kombination med snabbt föränderliga marknadsförhållanden påverkar det företagens behov av IT-utrustning och lösningar. Det betyder att företag söker ett mycket mer flexibelt förhållningssätt till IT-lösningar. Ser vi till marknaden för tjänstelösningar så har den vuxit fyra gånger så snabbt som den totala marknaden för IT-tjänster de senaste åren. Och tillväxten ser ut att fortsätta.
Inom de kommande två åren kommer Software-as-a-service, Device-as-a-service och Everything-as-a-service att stå för upp till 17 procent av alla kommersiella PC-utgifter, en ökning med 16 procentenheter över bara en tvåårsperiod. Det visar en analys av Gartner.
Med dessa tjänstelösningar kan företag av alla storlekar själva skala allt från mycket små IT-lösningar till stora superdatorer utifrån deras nuvarande behov. Det ger både större flexibilitet i deras IT-investeringar, men också möjlighet att följa den tekniska utvecklingen, då de i större utsträckning kan anpassa antalet licenser och produkter efter behov istället för att göra stora engångsinvesteringar.
- Hållbar produktion inom elektronik närmar sig
Sist men inte minst har råvaru- och komponentbrist och osäkra leveranskedjor under pandemin resulterat i att flera företag behövt tänka om i hur de producerar, transporterar och återvinner sina produkter.
Företagen har insett att det finns behov av att förbättra alla delar i leverantörskedjorna – både med kunder och partners. Därför flyttar nu allt fler sin produktion av elektronik närmare de enskilda marknaderna och slipper därmed de långa och komplicerade leveranskedjorna.
Utöver det ser vi också ett ökat fokus på återvinning av IT-utrustning och metoder för att ge redan använda komponenter och material ett nytt och längre liv. För ur klimat- eller råvarusynpunkt har vi inte råd med att låta för mycket resurser och värdefulla material gå till spillo.
Därför är det också positivt att alla trender stödjer just en hållbar industri.
För när enheter i större utsträckning fungerar för både jobb och privatliv har vi var och en färre enheter. Med hjälp av dessa abonnemang kan vi även lättare anpassa lösningarna och undvika överinvesteringar. På så sätt kan den digitala omställningen enkelt gå hand i hand med den gröna omställningen.