[KRÖNIKA] Viktigt lyfta fram den mänskliga aspekten av teknik.
Varje år på den Internationella Kvinnodagen dyker frågan upp: Hur kan vi locka fler kvinnor till teknikbranschen?
Första gången jag fick frågan var för 15 år sedan, och redan då ansåg jag att det inte behöver vara ett hinder att vara kvinna i vår bransch. Kön är inte avgörande för en karriär inom teknikbranschen. Det du verkligen behöver är ett genuint intresse och passion, vilket ofta kommer av känslan av att göra något som verkligen betyder något.
En forskningsartikel som Center for Computing Education Research vid IT-Universitetet i Köpenhamn publicerade 2021 drog slutsatsen att om man ändrar budskapen kring IT-utbildningar så att man lägger ytterligare fokus på mjuka och mänskliga värden så kommer de att tilltala kvinnor mer. Samma forskning visar att, för män, spelar det ingen roll huruvida fokus även ligger på det mänskliga temat.
Så genom att göra utbildningar och yrken i teknikbranschen mer människofokuserade kan vi nå fler tjejer och kvinnor utan att killar och män tappar intresset. Och det är här jag tycker att teknikbranschen borde omformulera sina budskap till att inkludera ett bredare samhällsperspektiv i de lösningar vi utvecklar.
Teknik är idag mycket mer än bara själva tekniken; det handlar om att göra det lättare att vara människa, frigöra mänskliga resurser där de kan göra bästa nytta och förändra samhället och hur vi lever och agerar. Teknik är en viktig möjliggörare.
Idag är de flesta företag byggda för att använda teknik för att lösa stora som små utmaningar i det dagliga livet och i samhället i stort. Ett bra exempel är artificiell intelligens. Idag har AI en enorm potential i nästan alla delar av samhället, inte minst inom forskning och sjukvård. Vi kan till exempel använda AI för att leverera mycket mer effektiv strålbehandling eller för att planera resurser mer effektivt så att det alltid finns tillräckligt med omsorg och kompetens när den behövs som mest. Nu när sjukhus världen över är under hård press behövs den här typen av teknik som bryr sig om extra mycket.
Och det är bara ett exempel på hur tekniska lösningar kan hjälpa till att göra världen lite bättre.
Passion och genuint intresse är grundstenar för att komma igång med en teknikkarriär. Jag har själv en civilingenjörsexamen i maskinteknik, vilken utan tvekan pushat mig i en teknisk riktning. Idag är jag nordisk försäljningschef på ett globalt teknikföretag. Jag skulle vilja påstå att det är kombinationen av teknikintresse, passion för att lösa problem och ett intresse för människor som driver mig. Det handlar om en drivkraft att hjälpa företag att nå sina mål – nuförtiden mer än någonsin – med resultat som gör verklig skillnad för människor.
Idag handlar teknik om att se bortom tekniken och känna av vad företag och deras kunder behöver på kort och lång sikt, och sedan översätta det till tekniska lösningar.
Det är det budskap jag tror att vi behöver förmedla kring tech-branschen, så att vi fortsätter att få fler passionerade kvinnor och män, som drivs av att vara med och förbättra världen, att välja teknikbranschen.
Av: Susanne Cederberg, nordisk försäljningschef, Avanade