[KRÖNIKA] Under mina år som chef i IT-branschen har jag sett hur arbetsgrupper som består av individer med olika bakgrund skapar bättre produkter och lösningar.
Mångfald är, när det kommer till kön, expertis och kultur, avgörande för att främja innovation.
Enligt en rapport från Världsbanken utgör kvinnor mindre än en tredjedel av världens arbetskraft inom teknologirelaterade branscher.
Vi måste agera på flera fronter och det börjar med attitydförändringar. Men vi måste också blicka bortom teknologisektorns ramar för att lära från andra områden med liknande utmaningar. Ett exempel är idrotten, som har både unika utmaningar – och lösningar – kring just jämställdhet.
“Ledsen fröken – men du är i fel klassrum”
Till att börja med vill jag berätta om mitt första möte med fördomar. Det var en gång på 90-talet när jag studerade datavetenskap i USA, då jag på väg in till min allra första föreläsning möttes av en manlig lärare med förvånad blick. Han utbrast: ”Ledsen fröken, men du är i fel klassrum. Detta är en föreläsning i datavetenskap.” Lyckligtvis har mycket förändrats sedan dess, men den här händelsen illustrerar hur fördomar utgör hinder för kvinnor som vill in i teknikbranschen.
Och jag vet samtidigt att det finns många liknande historier från idrottens värld. Tack och lov så finns det idag även många exempel på hur idrotten har blivit mer inkluderande för kvinnor, även inom traditionellt mansdominerade idrotter. Det senaste världsmästerskapet i fotboll för damer är ett bevis. Tack vare högprofilerade evenemang som detta – och de inspirerande spelarna som deltar – så får vi hjälp att driva förändring och uppmuntra en ny generation.
Fler studiemöjligheter
Under en paneldiskussion på en konferens, fick jag sällskap på scenen av den tidigare backhopparen och nuvarande sportchefen för det norska backhoppningslandslaget, Clas Brede Bråthen. Han berättade, baserat på många års erfarenhet, att vilja överträffar talang, samt att en strävan efter ständiga förbättringar är det viktigaste personlighetsdraget hos en framgångsrik backhoppare.
Samma logik gäller för personer som arbetar med innovation av produkter och tjänster. Genom att endast välja ut talanger med de högsta betygen eller idrottare som redan befinner sig i världstoppen, så riskerar vi att gå miste om potentiella stjärnor – de som har viljestyrkan och engagemanget att ständigt förbättra sig. Fler behöver få möjlighet att uppnå sina drömmar, vilket kräver att man skapar fler studiemöjligheter och hittar nya sätt att bedöma potential.
Teknologisektorn behöver olika färdigheter
Teknologiföretag behöver olika sorters expertis, som teknikspecialister, designers, projektledare med mera. Det breda utbudet av jobbmöjligheter inom teknologisektorn måste därför framhävas bättre – både av branschen själv och av skolornas yrkesvägledare. Missuppfattningen att ett arbete inom tekniksektorn automatiskt innebär programmering behöver nyanseras. När vi går mot den generativa AI-revolutionen kommer problemsökning, i motsats till problemlösning, att bli en högprioriterad färdighet.
Traditionella programmeringskunskaper kommer att vara mindre kritiska i teknologiföretag under de kommande åren, då nästa generations artificiella intelligens i allt större utsträckning kommer att sköta programmeringsarbetet – ett traditionellt sett mansdominerat arbetsområde. Företag kommer framöver istället att vara beroende av en mer mångsidig arbetskraft – som förstår sig på mänskligt beteende, samt kan skapa och optimera olika processer för att sedan engagera sig intellektuellt och känslomässigt i publiken, genom berättande och design.
Främja förebilder och odla tidiga intressen
Vi har mycket att lära av idrotten när det gäller att rekrytera kvinnor, inte minst kring vikten av att bygga och lyfta fram förebilder. Tennisstjärnan Serena Williams, gymnasten Simone Biles och simmerskan Sarah Sjöström är utmärkta exempel. Ett annat är den brittiska racerföraren Jessica Hawkins, förarambassadör för Aston Martins Formel 1-team.
Hon skrev nyligen in sig i historieböckerna genom att genomföra 26 varv i en F1-bil och blev därmed den första kvinnan i sporten att testa en Formel 1-bil sedan 2018. I en sport som domineras av manliga förare är detta en inspiration för många unga tjejer som drömmer om att följa i hennes fotspår. Många idrottskvinnor har utan tvekan bidragit till att rekrytera fler kvinnor till sina respektive idrotter. På samma sätt måste teknologisektorn lyfta fram de många kvinnor som skapar vågor i branschen och deras insatser för den nya digitala ekonomin.
Jag tror även att vi kan dra lärdomar av ungdomsidrotten. På samma sätt som många barn tidigt introduceras in i idrotten, så måste vi på samma sätt också vårda och främja ett tidigt intresse för teknologi. Att införa teknologiska inslag redan i tidig skolålder skulle kunna bidra på ett bra sätt.
Mentorskapsprogram och likvärdig lön
Samtidigt har idrotten en del att lära av teknologibranschen, såsom att upprätta mentorskapsprogram, där erfarna mentorer ger stöd och vägledning som bidrar till både kroppslig, professionell och personlig utveckling. Den internationella seglingstävlingen SailGP är ett utmärkt exempel på hur detta kan fungera i idrottsvärlden. SailGP erbjuder två omfattande program för att stödja kvinnliga idrottares träning och utveckling för deltagande i mästerskapet i syfte att främja jämställdheten i seglingssporten.
Idrotten kan också lära av näringslivet när det kommer till likvärdiga löner. Många länder är idag lagstadgat skyldiga att rapportera om löneskillnader och främja jämställdhetsåtgärder i företag. Samma krav gäller dock inte idrottsorganisationer – även om diskussionen kring och en strävan efter likvärdiga prispengar har tagit fart under de senaste åren.
Mångfald som en konkurrensfördel
För både företag och sport är mångfald och inkludering absolut nödvändigt. När vi ska möta framtidens utmaningar måste vi reflektera över det samhälle vi arbetar och lever i. Det är organisationers ansvar att inte bara erbjuda samhällen produkter, tjänster och underhållning, utan även att göra det på ett sätt som ligger i linje med – och möter behoven hos – det mångfaldssamhälle vi lever i. Det börjar med arbetsstyrkan och oavsett om det handlar om teknologi eller idrott, så måste organisationer verka för att fullt ut förstå och agera på mångfaldens konkurrensfördelar och positiva inverkan på samhället.
Av: Anne Sofie Risåsen, Technology Leader på Cognizant