I höst startar Yrkeshögskolan utbildningen ”Byggnadsvårdsingenjör – arbetsledning, renovering och återbruk”.
– Det är en helt ny utbildning som rustar för en nytänkande yrkesroll som behövs för byggindustrins hållbara omställning med mer återbruk och cirkularitet i alla led, säger Annika Svensson, enhetschef på Yrkeshögskolan.
Christer Johansson, bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen i Västerbotten, tog tillsammans med Niklas Turesson, Svenska Byggnadsvårdsföreningen, timmerman och antikvariskt inriktad snickare, kontakt med Näringslivsservice och Yrkeshögskolan i Umeå kommun för att få till en utbildning i länet.
– Det här är mycket bra för branschen och vi har redan fått väldigt många positiva reaktioner, säger Christer Johansson.
Cirka 70-80 % av landets lägenheter byggda mellan 1965-74 är i stort behov av renovering och snar upprustning, vilket bara i de fyra nordligaste länen motsvarar cirka 28 000 lägenheter. Därtill finns mängder av andra både privata och offentliga byggnader och hus i behov av åtgärder.
Utbildningen tar sikte på den viktiga omställningen i samhällsbygget, i gränslandet mellan det stor- och småskaliga och det äldre befintliga och det som behöver byggas nytt eller renoveras. Byggbranschen behöver fler personer med god insikt i såväl byggprocessen som branschens förutsättningar i allmänhet liksom behovet av ökad byggnadsvård och mer återbruk. För att lyckas behövs en bred kunskap om befintliga värden i äldre hus, lägenheter och bebyggda miljöer, även inom byggföretagen.
– Yrkeshögskolan i Umeå kommun har regionens långsiktiga kompetensförsörjning som största drivkraft och vi vill framför allt vara med och driva en hållbar utveckling, så därför tog vi bollen, säger Annika Svensson. Det finns mängder av hus och bostäder av olika ålder som redan står och är byggda, men som behöver tas om hand. Den nya utbildningen ska ge studenterna en bra och bred grund att stå på inom detta område. Tanken är att studenterna som går utbildningen ska kunna bidra med sin kompetens och tillsammans med engagerade lokala byggföretag, byggnadsvårdentreprenörer och fastighetsförvaltare öka takten i den hållbara omställningen. Utbildningen förbereder även för entreprenörskap och eget företagande.
– Våra blivande byggnadsvårdsingenjörer ska kunna vara delansvarig för att inom olika projekt säkerställa och kommunicera hållbara samt resurs- och kostnadseffektiva lösningar i samband med renovering av fastighetsbestånd och byggnader där äldre tekniker, material och stilar i olika omfattning behöver hanteras och värderas i relation till dagens regelverk, avslutar Annika Svensson.
Ansökan öppnar i mars och utbildningen planerar sin första start i september.
Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.