AI används allt mer på svenska arbetsplatser, men ännu kämpar många med att få ut rätt värde av sina investeringar.
För att lyckas med införandet av ny teknik kan näringslivet dra lärdom av elitidrottens syn på teknologi och konkurrens – och exempelvis inspireras av alpinstjärnan Anja Pärsons erfarenheter.
Det visar en ny rapport initierad av techföretaget Logitech, som också visar vägen mot framgångsrik implementering och ökat värde.
Artificiell intelligens (AI) revolutionerar hur företag arbetar, men en ny rapport fokuserar nu på det stora mognadsgapet och undersöker hur företag som investerar i AI kan förbättra sin användning av tekniken. I Sverige använder var tredje svensk (31%) AI på jobbet, en tydlig ökning från drygt en femtedel (22%) år 2023.*
Företag kan lära av Anja Pärson
Rapporten ”Den förstärkta människan”, beställd av Logitech och genomförd av AI-labbet, som beskriver hur teknik genom historien har gett människor superkrafter, understryker att teknik i sig inte skapar framgång – det är förmågan att förstå, implementera och använda den på rätt sätt som gör skillnaden.
Som exempel på en framgångsrik strategi som direkt kan överföras till företag nämns alpinstjärnan Anja Pärson, som lyckades anpassa sig till ny teknik i elitidrottssammanhang. När Pärson och hennes team insåg potentialen i carvingskidor inom professionell skidåkning, trots att resten av branschen inte såg dem som relevanta, valde de att experimentera och anpassa träningen – och blev världsmästare.
– Företag kan lära sig mycket av elitidrottens förhållningssätt till teknik. Precis som i elitidrotten handlar det inte bara om att ha den bästa utrustningen, utan om att lära sig bemästra den och samarbeta för att integrera den så bra som möjligt i sitt arbete. Att investera i AI utan en strategi är som att ge en Formel 1-bil till en amatör och förvänta sig att den ska vinna loppet. Tekniska innovationer förändrar spelets regler. De som anpassar sig snabbast vinner. De som håller sig till gamla metoder blir omkörda, säger Benny Andersson, Logitech.
4 avgörande faktorer för att implementera AI framgångsrikt
För att stänga AI-klyftan inom näringslivet lyfter rapporten fram fyra avgörande faktorer – samma principer som ligger bakom framgång inom elitidrott.
1) Kultur – En vinnarmentalitet kräver att organisationer vågar experimentera och lära av misstag.
2) Kunskap – Teknologi utan förståelse är oanvändbar. Utbildning och kontinuerligt lärande är avgörande.
3) Miljö – Rätt strukturer måste finnas på plats för att stödja innovation och användning av teknik.
4) Teknologi – AI är ett verktyg, inte en lösning. Det måste användas strategiskt för att skapa konkurrensfördelar.
För att säkerställa att alla fyra faktorer beaktas vid införandet av ny teknik rekommenderar rapporten att organisationer bör prioritera AI-kompetensutveckling för både anställda och ledning (kunskap), främja en experimentell kultur där misstag ses som lärande snarare än misslyckanden (kultur), samt integrera AI i beslutsprocesser och strategi för att skapa en naturlig användning i verksamheten (miljö)
– Det räcker inte att IT-avdelningen installerar ny utrustning i konferensrummet – eller, för att använda Anja Pärsons värld, att tränaren köper nya skidor. Oavsett om målet är att bli ett framgångsrikt företag eller världsmästare måste hela teamet vara med på förändringen, från HR till medarbetare och ledning. Tar man det steget är chansen stor att lyckas, avslutar Benny Andersson, Logitech.
* Användningen av AI på arbetsplatser har ökat visar statistik från Internetstiftelsens rapport Svenskarna och AI 2024: Från en dryg femtedel (22 procent) 2023 till nästan en tredjedel (31 procent) 2024. Källa: Allt fler svenskar använder AI på jobbet – Aktuellt – HRnytt