Industrins stora teknikskifte skapar nya kompetensbehov.
För att underlätta det livslånga lärandet för yrkesverksamma ingenjörer och tekniker breddar Högskolan Väst samarbetet med Folkuniversitetet.
Nya kurser inom produktionsteknik ges nu som uppdragsutbildningar.
– Teknikutvecklingen går snabbt och det kan vara en utmaning för industrin att möta medarbetarnas behov av kompetensutveckling. Vi har under drygt tio år utvecklat korta kurser inom produktionsteknik i nära samverkan med industriaktörer. Det är ett beprövat och uppskattat utbildningskoncept som gör det möjligt för yrkesverksamma att studera parallellt med jobbet, berättar Per Nylén, prefekt Institutionen för ingenjörsvetenskap, Högskolan Väst.
Nu breddar Högskolan Väst sin satsning på kompetensutveckling för industrin genom att utveckla samarbetet med Folkuniversitetet. Från vårterminen 2025 erbjuds flera av kurserna som uppdragsutbildning på distans eller i hybridform med stöd av Folkuniversitetet. Högskolan ansvarar för utveckling, genomförande och examination för samtliga kurser.
”Når ut bredare i Sverige”
– Med hjälp av Folkuniversitetet kan vi nå ut bredare i Sverige. De har ett gediget nätverk inom industrin och välutvecklade resurser för marknadsföring och administration av utbildning. Dessutom har de kontor på olika platser i landet. Folkuniversitetet är en värdefull partner i vår långsiktiga satsning på ökat utbud inom uppdragsutbildning, säger Per Nylén.
Sedan hösten 2022 har Högskolan Väst och Folkuniversitetet ett samverkansavtal för uppdragsutbildning. Utöver de nya kurserna i produktionsteknik samarbetar parterna kring två ettåriga uppdragsutbildningar; Arbetsintegrerat ledarskap och Webbdesigner.
”Möter industrins behov”
– Högskolan Väst och Folkuniversitetet drivs av samma engagemang för det livslånga lärandet. Nu breddar och fördjupar vi samarbetet för att möta industrins behov av kompetensförsörjning, säger Marcus Hallberg, biträdande stiftelserektor på Folkuniversitetet Region Väst och vd för Folkuniversitetet Uppdrag Väst AB.
– Folkuniversitetet har lång erfarenhet av att driva YH-utbildningar inom teknikområdet. Det känns positivt att vi nu även kan erbjuda kompetensutveckling inom produktionsteknik på avancerad nivå, säger Marcus Hallberg.
Nu släpps de åtta första kurserna med start våren 2025:
- Robotteknik – machine vision
- Oförstörande provning – inspektion inom produktion
- Provning och kvalitetssäkring vid svetsning
- Virtuella fabriken – hur den skapas och kan användas
- Användardriven digitalisering
- Lagerhantering av litiumjonbatterier med avseende på brandsäkerhet
- Big data
- Trender inom industriautomation
Uppdragsutbildning kan beställas av arbetsgivare som utser deltagarna. Generellt gäller att man inte behöver ha högskolebehörighet för att delta.
Högskolan Väst i Trollhättan är en högskola som erbjuder arbetslivsnära utbildningar i modern studiemiljö. Vår profil är arbetsintegrerat lärande, AIL. Vi är övertygande om att kunskap och utveckling bäst skapas i mötet mellan akademi och omvärld. Högskolan har regeringens särskilda uppdrag att utveckla AIL. Med arbetsintegrerat lärande i utbildning och forskning utvecklas ny, relevant och samhällsnyttig avancerad kunskap i samspel med omvärlden. Tillsammans förändrar vi.