Under 2022 inföll få röda dagar på en vardag.
Med påskens annalkande innebär 2023 fortsatta månader med färre arbetsdagar och efter de långa “oxveckorna” kan arbetstagarna börja se fram emot fler röda dagar som infaller på vardagar.
Genom att dessutom använda dina semesterdagar smart kan du maxa ledigheten under 2023.
“Oxveckorna” närmar sig sitt slut
Många svenskar kan inom kort glädjas av att årets längre ledighetsperiod nu är på ingång. Vi befinner oss nu inom transformeringen mellan vinter och vår och kan snart sätta punkt efter nästan tre månaders fullfjädrad arbetsbelastning.
– Nu börjar vi närma oss slutet för det som sedan gammalt kallats för “oxveckorna”, som syftar på en period på året då man har arbetat extra hårt. Man har slitit som en oxe, med andra ord. Och nu när påskledigheten är på ingång kan det vara bra att komma ihåg att just 2023 faktiskt är ett år med ovanligt få arbetsdagar, det säger Fanny Fremdling, People Business Partner på HR- och löneleverantören SD Worx.
Ovanligt få arbetsdagar gör 2023 till arbetstagarens år
Under 2023 har vi 251 vanliga arbetsdagar. Vilket faktiskt är två färre än både 2021 och 2022. Nästa år ser det likadant ut som i år, men 2025 blir ännu bättre – då behöver vi bara gå till jobbet 249 dagar.
– De här åren, med ovanligt få arbetsdagar, brukar kallas ”arbetstagarens år”, detta i kontrast med år som 2021 och 2022, som snarare var att betrakta som år till fördel för arbetsgivarna, förklarar Fanny Fremdling.
Vabbandet på rekordnivåer
Sannolikheten är dock stor att många arbetare kommer jobba färre dagar än så, då vi fortfarande har ett samhälle under påverkan av covid-19 och dessutom flera andra sjukdomar som härjar. Förra året slog svenskarna rekord i vabbande, och det mesta tyder på att 2023 kommer bli ännu ett rekordår, präglat av sjukdom och frånvaro. Jämfört med åren innan pandemin lägger Försäkringskassan nu omkring 25 procent mer på att kompensera för den ökande sjukfrånvaron. Om det verkligen beror på att vi faktiskt är sjukare nu, eller om det snarare beror på att vi är försiktigare och mer benägna att stanna hemma med barnen även vid lättare åkommor, är dock fortfarande oklart.
Använd semesterdagarna för att maxa ledigheten
Men det är naturligtvis inte bara av sjukdomsskäl som arbetare stannar hemma.
– Alla som är anställda i Sverige har ju även en laglig rätt till minst 25 semesterdagar om året. För många är det ännu fler, till exempel genom kollektivavtal eller förhandlingar med arbetsgivaren. Alla heltidsanställda måste ta ut minst 20 semesterdagar per år, säger Fanny Fremdling.
Resterande dagar kan sparas i upp till fem år, men sedan är det arbetsgivarens skyldighet att se till att även dessa används. Enbart i undantagsfall kan de bytas mot pengar. Genom att använda de betalda semesterdagarna på bästa sätt, till exempel i samband med första maj och nationaldagen, går det att få några extra långhelger i år.
– Fundera på vad som ger dig bäst återhämtning. En del tycker att en längre ledighet under sommaren ger bäst återhämtning, medan en del tycker att det är ett stort värde i att kunna ta t. ex. fredag och måndag ledigt då och då för att få fler långhelger under året, avslutar Fanny Fremdling.