Låga jämställdhetssiffror i IT-branschen är ett problem som inte bara gäller Sverige.
Globalt sett visar siffror att procentandelen kvinnor i ledande techpositioner har sjunkit och ligger i dag på 28 procent.
Att förbättra förutsättningarna för framtidens kvinnliga techprofiler är ett måste och det finns flera sätt vi kan göra det på.
Tre av fyra svenska programmerare är män och en rapport från Bredband2 visar att endast 7 procent av unga kvinnor i Sverige arbetare med IT. Majoriteten av unga kvinnor mellan 16 till 30 år ser området som ”svårt och grabbigt” och ungefär hälften menar att techbranschen behöver bli mer inkluderande om fler kvinnor ska söka sig dit.
Steg ett: Vi måste bredda bilden av techbranschen – det handlar förstås inte bara om programmering, front-end och ingenjörer. Alla föds inte till att jobba i den här branschen, det är jag själv ett exempel på. Med utbildning inom ekonomi och marknadsföring var inte it-branschen ett självklart val men här är jag idag. Att visa upp vår bransch med hela dess bredd och att vi är öppna med de utmaningar som finns inom mångfald och inkludering är en förutsättning för att kunna lösa dem.
Steg två: Lyft de goda exempel och de förebilder som finns. Ett lysande exempel är Reshma Saujani, grundaren av organisationen Girls Who Code, som har som mål att öka antalet unga tjejer som intresserar sig för programmering. På ledande positioner hittar vi förebilder är Susan Wojcicki (f d CEO Youtube), Susan Li (Meta) eller Safra Catz (Oracle). Kvinnorna inom IT-branschen finns idag och de fanns igår, vi behöver bara lyfta fram fler. Förebilder är guld värt för framtiden.
Steg tre: Erbjud samma förutsättningar. Det låter självklart men är det inte, det är jag själv exempel på. När jag kom tillbaka efter första föräldraledigheten hos min dåvarande arbetsgivare kom jag tillbaka till ett erbjudande om betydligt mer junior tjänst innan. Vad signalerade det? Inte en tro på min kunskap och möjlighet i alla fall. Så länge vi inte kan visa att vi vill hitta lösningar, peppa och se möjligheter i stället för svårigheter vad gäller livet utanför arbetsplatsen tror jag inte vi ses som en inkluderande bransch.
Hybridarbete, möjlighet till ledighet och en stor dos lösningsorientering för kvinnor i karriären tror jag är vägen framåt i många frågor.
Jag tror att vi med de här tre stegen kan ta viktiga steg i arbetet mot fler kvinnor i IT-branschen. Tillsammans skapar vi en mer inkluderande och jämställd framtid.
Helena Nimmo, CIO på Endava