Enligt den senaste rapporten från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är närmare 9 av 10 studenter från Högskolan Kristianstad etablerade på arbetsmarknaden 1–1,5 år efter examen.
Något som placerar Kristianstad bland de främsta högskolorna och universiteten i landet när det gäller etablering bland nyutexaminerade.
–Rapporten visar att våra studenter är fortsatt eftertraktade på arbetsmarknaden efter genomförda studier, och det är givetvis mycket glädjande, säger Håkan Pihl, rektor på Högskolan Kristianstad. Vi vet att våra utbildningar generellt håller hög kvalitet och är nära kopplade till arbetslivet, men också att vi har utbildningar inom samhällsviktiga yrkesområden där det finns ett stort framtida behov.
Resultatet från rapporten är särskilt tydligt inom vissa utbildningsområden. Mer än 9 av 10 examinerade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, grundlärare och yrkeslärare från högskolan är etablerade på arbetsmarknaden 1–1,5 år efter examen. Ytterligare statistik från ladoksystemet Fram- och bakgrund visar att nästan 9 av 10 examinerade ekonomer och personalvetare är etablerade inom samma tidsram.
Efter genomförd utbildning står, enligt UKÄ:s rapport och definition av etablering, endast en procent utan arbete.
Resterande är antingen föräldralediga eller har en något svagare ställning på arbetsmarknaden.
Den höga etableringsgraden vittnar om vikten av att ge studenterna en relevant utbildning som svarar mot arbetsmarknadens behov. Caroline Rosenqvist är utredare på Högskolan Kristianstad och menar att högskolan arbetat aktivt för att vara lyhörda för framtidens arbetsmarknad och har ett etablerat samarbete med arbetslivet, vilket förbereder studenterna extra väl inför kommande yrkesliv.
–Sett till enbart högskolor är Högskolan Kristianstad högst placerad när det gäller etableringsgrad, vilket också är en indikation på den starka förankring som finns med näringslivet och övriga samhället, säger Caroline Rosenqvist. Det är så klart både kul och viktigt att se att vårt arbete ger resultat och att kunna visa för studenterna att deras utbildning rustar dem väl för att möta arbetslivets krav och behov.