Kompetensförsörjning är en avgörande, strategisk fråga för svensk industri.
Under tre års tid har forskare från Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) vid Jönköping University arbetat tillsammans med näringsliv och branschorganisationer för att identifiera och utveckla konkreta aktiviteter och åtgärder som driver utveckling mot säkrad kompetensförsörjning i metallindustrin.
Nu presenteras resultaten i en ny rapport.
När resultaten av det Vinnova-finansierade projektet KOMPET nyligen presenterades, var den viktigaste insikten att det behövs mer kompetens om kompetensförsörjning.
– Kompetensförsörjning är ett komplext område. Det är som ett ekosystem där många olika aktörer och aktiviteter behöver samverka, säger Anette Johansson, universitetslektor i arbetsorganisation vid JTH och projektledare för KOMPET.
Utmaning med rekrytering
Under lång tid har det gått väldigt bra för svensk industri. Det kan till viss del ha bidragit till att svenska företag inte lagt tillräckligt med fokus på frågan om kompetensförsörjning.
Många företag upplever att det de senaste tio åren har blivit svårare att rekrytera, berättar Anette Johansson.
– Ofta hamnar ljuset mest på rekrytering och utbildning när det handlar om kompetensfrågan. Som företagare är det då lätt att tänka att man bara köper in tjänster från ett rekryteringsföretag, eller förlitar sig på att utbildningsväsendet ska göra sitt, men det finns så mycket mer att göra i frågan, förklarar hon.
Projektet som är ett samarbete mellan de tre branschorganisationerna Gjuteriföreningen, Svenskt Aluminium och Jernkontoret samt fyra företag inom metallindustrin, belyser hur företag konkret kan jobba med kompetensförsörjning, och vad de kan göra för att påverka sin egen situation.